Sporun yararları nedir?

zıplayan kadın
Sporun yaraları nedir? Sorusuna yanıt yazımızda...
Spor insanların yaşamını düzene koyan yegane fizik hareketlerini içeren sağlıklı yaşam biçimidir. Ülkemizde insanlar bedensel ve beyinsel sporlar yaparak beden ve zihinsel sağlığını korumaktadır. Birçok spor dalı tarafından yapılan fiziksel hareketler sayesinde insanlar yaşamlarını daha kaliteli hale getirmiş olur. İnsanların yapmış olduğu futbol, voleybol, hentbol, satranç ve diğer belli başlı sporlar sayesinde beden ve ruh sağlığı korunmuş olur.

Sporun insan sağlığına yararları nelerdir?

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonrasında insan sağlığı açısından sporun yaraları nedir? Sorusuna cevap aramışlardır. Spor yapan kişiler hastalıklara karşı daha fazla dirençlidir. Spor yapan insanların fiziki yapıları daha çevik ve zinde görünmektedir. Bununla birlikte kalp krizi gibi rahatsızlıklara yakalan oranları daha düşüktür. Yüksek tansiyon hastalığına yakalanmamakla birlikte yapılan spor hareketleri sayesinde oksijen alımını arttırmaktadır. Akciğerlerin açılması sağlanarak vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen daha fazla kana iletilir. Kalbin damarlara pompaladığı temiz kan oranı daha fazladır. Bunun yanı sıra kalp çarpıntı riski oldukça az olup, damarlardaki genişleme sayesinde kalp çarpıntısı gibi bir rahatsızlık ile spor yapan kimse karşılaşmaz. Sporun etkisi ile yapılan göğüs kafesinde genişleme görülür. Şeker hastalığına riski oldukça düşük olmakla birlikte şayet kişi şeker hastası ise bu hastalığın ilerlemesi durdurulur. Eklemler ve kemiklerdeki çeviklik artarak yaralanmalara karşı vücudun korunması sağlanır. Spor sayesinde iç organ sağlığı korunmuş olur. İştahsızlık, kilo alma ve aşırı strese maruz kalma gibi durumlar sporun yararları nedeniyle ortadan kalkmıştır.

Sporun maddi açıdan faydası bulunmakta mı?

Sporla uğraşan kimi bireyler zaman içerisinde kendisini ilgili spor dalında geliştirerek geçimini spor dalıyla dahi sağlamaktadır. Sporun yaraları nedir? sorusunu bir sporcuya sorulması halinde; insan sağlığını korumakla birlikte ekonomik açıdan aile bireylerine maddi gelir sağladığını sıklıkla dile getirmektedirler. Böylelikle hem spor sayesinde sağlıklı yaşam sağlanmış olur hem de maddi anlamda gelir elde edilme durumu söz konusu olmuştur.

Yorumlar

  1. Sporun en önemli yararı insana özgüven kazandırması bence.

    YanıtlaSil
  2. Depresyona iyi geliyor spora başladığımdan beri depresyon falan kalmadı.

    YanıtlaSil
  3. disiplinli bir insan olmanızı da sağlıyor, spor disiplin gerektiren bir şey çünkü.

    YanıtlaSil
  4. Kişiyi iyi hissettiriyor veya zevk veriyor, bana öyle yani spor yaparken kendimi çok iyi hissediyorum.

    YanıtlaSil
  5. sağlıklı bir yaşam için spor yapıyorum, hastalıklardan korunmak dinç kalmak için.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder