Ramazanda beslenme önerileri

Ramazanda beslenme
Bu gece ilk teravi namazıyla ramazan başlıyor, bu gece çoğu müslüman 2017 ramazanının ilk sahuruna kalkarak yarın ilk oruçlarını tutacak. Peki ramazanda nasıl beslenilmeli? Ramazanda beslenme önerileri yazımızda...
Ramazan ayı gün içerisinde birçok saatin aç ve susuz kalma hali ile geçmektedir. Vücudunuzun kendini iyi hissetmesi ve dayanabilmesi için beslenmenize dikkat etmelisiniz.

İftar ve sahur vakitlerinde kafeinden uzak durulmalıdır

Çünkü kafein içeren içecekler gün içerisinde insan vücudunu daha da fazla susamaya itmektedir. Bunların yerine bitki çayları tüketilmelidir. Meyve suları da fazla şeker içerdiği için onlardan da uzak durulmalıdır.

İftarda ağır tatlılardan uzak durulmalıdır

İftar vakitlerinde vücuda ağır gelebilecek aşırı şerbetli vs. tatlılar yerine sütlaç, güllaç gibi hafif tatlılar tüketilmelidir. Bu sayede hazım daha kolay olmaktadır.

İftarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri yemekleri yavaş, sindirerek yemektir

Tek seferde büyük porsiyonlar tüketmek yerine biraz ara vererek daha çok çiğneyerek yutulmasını önerilmektedir. Bu sayede metabolizmanız da bozulmamaktadır.

Ramazan ayında yemeklerin pişirilme yöntemleri de önemlidir

Izgara, haşlama ve fırın yemekleri tüketilmesini önermekteyiz. Kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Ramazanda spor

İftardan sonra hemen uzanmak, yatmak yerine yavaş yürüyüşler yapılmalıdır. Bu sayede yediklerinizi temiz hava eşliğinde sindirmek daha kolay olacaktır.

Kabızlık yaşanmaktadır

Ramazan ayında birçok kişinin başına gelen kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek yiyecekleri tercih etmek gerekmektedir. Bunlara örnek verilecek olursa; kuru baklagiller sebzeler vs. Bunların yanı sıra bol bol çerez (ceviz, fındık, badem özellikle) tüketilmelidir.

Sahur yemekleri önemlidir

Ramazan ayında sahuru kalkmak beslenme için önemlidir. Gece boyunca yenen son yemek olduğu için gün içerisinde kişinin acıkmasını, susamasını bir nebze de olsa azaltabilecek yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. Örneğin; aşırı baharatlı ve tuzlu yiyecekler, kızartılmış yiyecekler tüketilmemelidir gün içerisinde susatır. Sahurda da bol bol su tüketilmelidir. Su tüketilmek istenmediğinde özellikle yaz Ramazanlarında su içeren meyveler (örneğin; karpuz) tüketilebilmektedir.

Yorumlar