Çocuklarda tuvalet eğitimi

Çocuklarda tuvalet eğitimi
Çocuklarda tuvalet eğitimi anne çocuk kategorimizin yeni yazısı...
Çocuk yetiştirirken, en zorlanılan dönemlerden biri de tuvalet eğitimidir. Bazı aileler, tuvalet eğitimine erken başlar. Erken dönemde başlanılan tuvalet eğitimi ise çoğu zaman hüsranla sonlanır. Defalarca başlayan ve yarım bırakılan tuvalet eğitimi, çocukta oyun haline dönüşür. Tuvalet eğitimine başlama süreci, uzmanlar tarafından 3 yaş olarak kabul edilir. Bu yaştaki çocuğun, çevresi ile iletişimi başlamıştır. Etrafında olup biteni kavrayan çocuk, tuvalet alışkanlığını çok daha rahat edinir. Çocukta tuvalet eğitimine başlamak gerektiği ise hareketleri ile verdiği mesajlardan anlaşılır.

Tuvalet eğitimine hazır olan çocuk nasıl anlaşılır?

İki saat ara ile tuvaletini yapan çocuk, tuvalet eğitimine hazır demektir. Bezi açıldığında sık sık kuru bez ile karşılaşıyorsanız, tuvalet eğitimine başlanabilir.
Altı ıslandığı zaman, bezinin değiştirilmesini talep eden, en azından hareketleri ile bezinin ıslanmasından rahatsız olduğunu belli eden çocuk, tuvalet eğitimi için hazır demektir.
Çevresi ile iletişimi gelişen, isteklerini küçük kelimeler ile dile getirebilen çocuk, tuvalet eğitimi için hazır demektir.

Tuvalet eğitimi nasıl Başlar?

Çocuklarda tuvalet eğitimi, oldukça zorlu ve sabır gerektiren bir süreçtir. Çalışan annelerin bu dönemde izin kullanması ve çocuk ile bizzat ilgilenmesi, çocuk için sürecin daha kolaylaşmasını sağlar. Ayrıca gündüz verilen tuvalet eğitimi sırasında, gece bezi de bırakılmalıdır. Aile geçmişinde, gece yatağa kaçırma görülen çocuklarda, gece tuvalet eğitimi oldukça uzun sürecektir. Bu süreçte çocuğa baskı yapmak, psikolojik sorunlar yaratır.
Tuvalet alışkanlığına başlamadan önce çocuğa hazırlık amaçlı cümleler kurulmalıdır. ‘’Yarın büyük gün, büyüdüğün için artık bez kullanmayı bırakıyorsun’’ gibi cümleler, çocuğa yapması gereken hakkında fikir verecektir.
Bezden kurtulan çocuk, 2 saat ara ile tuvalete tutulmalıdır.
Birkaç defa tuvaletini kaçıran çocukta, tuvalet eğitimi yarım bırakılmamalıdır.
Altına kaçıran çocuğa ceza verilmemelidir.
Tuvalete ihtiyacı olduğunu anlatan çocuk ödüllendirilmelidir
Çocuk yatmadan önce tuvalete tutulmalı, uykuya geçtikten 2 saat sonra tekrar tuvalete tutulmalıdır. Böylece yatmadan önce alınan sıvı boşaltılmış olur.
Tuvalet eğitimine başlanmasına rağmen, çok uzun süre altına kaçıran çocuk, doktora götürülmelidir.

Yorumlar