Aşırı susama nedenleri ve önlemler

Aşırı susama nedenleri ve önlemler
Sağlık kategorimizin yeni yazısı Aşırı susama nedenleri ve önlemler yazımız yayında...

Aşırı susama nedenleri ve önlemler

Tuzlu yiyecekler yedikten sonra kuvvetli spor yaptıktan sonra aşırı susamak normaldir. Birde ishal, kusma, yanık sonrasında susuzluk oluşabilir. Bazı ilaçlarda susuzluğa neden olabilir. Aşırı susama aşağıdaki durumların belirtileri olabilir.
Peritonit: Karnınızı oynattığınızda veya bastırdığınızda artan şiddetli bir ağrı vardır. Ürperme ve ateşlenmeyle birlikte aşırı terleme, mide bulantısı, güçsüzlük ve ciltte soğukluk söz konusudur. Peritonit nedeni özellikle bağırsaklarda oluşan bakterilerdir.
Güneş çarpması: Aşırı güneşe maruz kaldıktan sonra ateşiniz 40 dereceye çıkar. Bilinciniz bulanık, baygınlık, kas ağrıları, bilinç kaybı veya nöbet durumu vardır.

Susamayı önlemek için ne yapmak gerekir?

  • Yeteri kadar sıvı tüketimi yapılmalıdır. Genelde vücut bizi susama hissi vererek sıvı ihtiyacını gösterir.
  • Genelde çok terlediğinizde vücudunuzun günde 5 – 6 bardak su içme isteği halinde yine de susuyorsanız hekiminize başvurun.
  • Spor yapmadan önce, yaparken ve bittikten sonra su için. Yorucu bir işle uğraşıyorsanız, sporcu gıdaları tüketin. Bunlar genelde sadece sıvı kontrolünü dengelemekle kalmaz, aynı zamanda terlediğinizde kaybettiğiniz vücuttaki hücrelerin gerekli mineralleri de karşılar.
  • Peritonit varsa, eczaneden satılan bir ağrı kesici alın.
  • Kusmadan sonra vücudunuzu halsiz hissederseniz (aşırı susama, az idrar yapma, idrarın koyu renkli olması, göz altının çökmesi veya cilt estetiğinin azalması) buz ve donmuş meyve tüketin. Çorba, çay, su veya sporcu içecekleri için. Zencefilli gazoz ya da zencefil çayını da tüketebilirsiniz.
Bol bol sıvı alarak susuz kalmayın. Evinizde suyu güzelleştiren bir sistem varsa, içmek için hazır şişelenmiş su alın. Suyun güzelleştirilmesi sudaki kalsiyum ve magnezyumu sizi susatacak olan sodyumu değiştirir.

Aşağıdaki durumlarda hekiminize danışın

  • Ne kadar çok su içerseniz için susuzluğunuz gitmiyorsa
  • Görmenizde bulanıklık oluşuyorsa
  • Kendinizi çok yorgun hissediyorsanız
  • Günde 3 den fazla idrar yapıyorsanız
Bu yazı ilginizi çekebilir
Suyun önemi

Yorumlar