Hamilelikte yapılabilecek sporlar nelerdir?


Kadınların hayatlarının en özel günü bebeklerini kucaklarına aldıkları o ilk an... Hamilelik sürecini ve doğumu rahat atlatabilmek için tavsiyeleri içeren “Hamilelikte yapılabilecek sporlar nelerdir?” sorusuna cevap yazımızda...

Uyarı! her hamilelik özeldir ve yazımızda belirteceğimiz hususlar genel olup mutlaka doktorunuza danışarak aksiyon alınız.
Hamilelik dönemi hem anne adayları için hem de bebeğin gelişimi için önemli bir dönemdir. Bu dönemde anneler kendilerine çok dikkat etmelidir ve sağlıklarına özen göstermelidir. Herkesin fiziksel ve ruhsal dengesini korumak için gerekli olan spor, hamilelik döneminde daha fazla önem kazanır. Birçok anne adayı spor yapmanın bebeğe zarar verebileceğini düşünse de sanılanın aksine spor sağlıklı bir hamilelik ve kolay bir doğum için çok gereklidir.

Hamilelik Döneminde Spor Yapmanın Yararları


Sırt ve bel ağrılarını azaltır. 
Kolay bir doğum için gerekli olan kasları çalıştırır. 
Dolaşım ve sindirim sistemini düzenler. 
Ağırlık kontrolünü sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. 
Gebelik diyabeti riskini azaltır. 

Hamilelikte Yapılması Yararlı Olan Sporlar Nelerdir?


1. Yürüyüş: Haftada 3-5 kere yapılan 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler, hamilelik döneminde çok yararlıdır.


2. Yüzme: Suyun kaldırma kuvveti fazla olduğundan vücut ağırlığını dengelemesi, su içinde yaralanma ya da kaza oranının az olması, ani bir ısı ya da ışık değişiminin olmaması açısından yüzme hamilelik döneminde kesinlikle yapılması gereken sporların başında gelir. Suda doğum yapma düşüncesi olanlar için de rahatlatıcı ve faydalı bir etkisi olacaktır.



3. Pilates ve Yoga: Hamilelik için uyarlanmış pilates ve hamile yogası son yıllarda tercih edilen popüler sporlardandır. Vücudun yanında ruhu da arındıran, sırt ve bel ağrılarını önleyen, bedenin keşfini sağlayan bu sporlar hamilelik döneminde çok önemlidir. 



Hamilelikte Aylara Göre Spor Programı Nasıl Olmalıdır?


İlk 3 ayda hafif tempolu yürüyüşlere başlanmalıdır. Ayrıca pilates ve hamile yogası hamileliğin ilk haftalarından itibaren yapılmaya başlanabilir.
3-6 ay arası dönemde hafif tempolu yürüyüş, pilates ve yoga yapılması önerilir. Fakat vücut ağırlığı artacağından yapılacak en iyi spor yüzme olacaktır.
6-9 ay arası dönemde oturma pozisyonundaki sporlar (sırt ve bel egzersizleri gibi) yapılmalıdır. Erken doğum riski yoksa pilatese ve yürüyüşlere devam edilebilir.






Yorumlar