Tüp bebek tedavisi süreci ve ücretleri

Tüp bebek
3 yazılık Tüp bebek serisinin ilk yazısında Tüp bebek tedavisi süreci ve ücretleri yer almakta.

Tüp bebek tedavisi ücretleri

Tüp bebek tedavisi amacına uygun ve başarılı bir şekilde genellikle uzun safhaları kapsayan bir süre de uygulanır. Her bir safha, doğru yöntemlerle uygulandığında kendini takip eden diğer safhalara temel olma özelliği taşır. Hasta tüp bebek kliniğine tedavi amacıyla başvurduğu zaman konu uzmanı olan doktor tedavi olmak isteyen çift ile ayrıntılı bir görüşme gerçekleştirerek çiftlerin eskiden geçirmiş olduğu hastalıklar, daha önce yapılan tedaviler konusunda detaylıca bilgi almaktadır. Bu görüşmenin adın ''anamnez alma'' olarak tanımlanır. Bu aşama, tedavi süresinin doğru ve ayrıntılı bir şekilde planlanması için en önemli safhayı oluşturmaktadır. ''Anamnez alma'' aşamasında görülen en büyük yanlış, çiftlerin doktorun soru olarak yönelttiği bazı konuları ve detayları önemsiz görerek paylaşma gereği görmemeleridir. Bu aşamada önemsiz detay gibi görülen birçok konu veya rahatsızlık tedavi açısından son derece önemlidir ve görüşme safhasında doktora aktarılması gereken konular ve ayrıntılar çiftler tarafından önemine göre sıralandırma yapılmamalıdır.

Anamnez alma safhasında aynı zamanda çiftlerin uygunluk durumuna bakılarak gerekli muayene ve incelemeler gerçekleştirilir. Bu muayeneler de kadının özellikle yumurtalık kapasitesi ve rahim yapısı ile ilgili bilgileri toplamaya çalışılır. Eğer tedavi görecek çiftlerde erkek partnerde sperm azlığı tanısı konulursa erkek partnerin ayrıca üroloji uzmanı ile görüşmesi sağlanarak tedavide başarı oranını arttıracak ek uygulamalar konusunda bilgi aktarımı yapılır. İlk değerlendirmenin sonrasında tedaviye geçilir.
Anamnez alma safhasından sonra kadının yaşı, daha önceki tedavilerden elde edilmiş sonuçlar ve yumurta kapasitesine göre tedavi planı çizilmektedir. Dışarıdan bakılınca standart yazılmış reçeteler gibi görünse de konunun uzmanı olan doktorlar tarafından yapılan tedavi aşamaları her çift özel bir şekilde tasarlanır.

Tüp bebek tedavi süreci

Tedavi sürecinde adetin 21. Günlerinden başlayarak aşı gibi bir iğnenin uygulandığı yaklaşık 10 gün süren hazırlık aşaması yapılmaktadır. Bu iğne ile hormonların gelişmesi göstermesi için yapılır. Bu iğneyi hasta kendi kendine cilt altına yapabilir, özel bir metodu yoktur.

Tüp bebek yaptırma maliyetleri

Tüp bebek yaptırma fiyatları her yıl düzenli olarak enflasyon yükselişine ve dolar kurunun artışına bağlı olarak artış göstermektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan malzemeler ve ilaçların tamamen yurt dışından ithal edilmesi üzerine tedavinin maliyetleri yüksektir. Geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanlığı nezdinde ilaçların yurt içinde üretilmesi ve maliyet kalemlerinin düşürülmesi adına teşvik edici çalışmalar yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisi uygulamanın bedeli özel hastanelerde 5.000 lira seviyesindeyken Devlet hastanelerinde bu rakam 2.000 liraya kadar düşmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisinde ilk üç deneme Devlet tarafından desteklenmektedir. Tüp bebek tedavisi olmak isteyen hastaların yaptığı masrafların önemli bir bölümü SGK tarafından karşılanır aynı şekilde tüketilen ilaçların oluşturduğu masrafların 8/10'u da SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede doğal döllenme ile çocuk sahibi olamayan eşler, SGK desteğini alarak tedavi masraflarının karşılanmasını sağlayabilir ve çocuk sahibi olmaları kolaylaşabilir. Yasaya göre 3 kere tüp bebek tedavi denemesinde devlet katkıları sırasıyla; ilk deneme ücretlerinin tamamının %30'u, ikinci deneme ücretlerinin tamamının %25'i, üçüncü deneme masraflarının tamamının %20'si Devlet tarafından ödenmektedir. Çiftlerin devlet desteği alarak tüp bebek tedavisine yönelmesi bütçeleri bakımından olumlu sonuçlar doğurur.
Tüp bebek tedavisi ve genel sağlık problemlerinizle ilgili bilgi almak için ALO SABİM'in 184 numaralı hattını ücretsiz arayabilirsiniz.

Bu yazılar ilginizi çekebilir
Tüp bebekte düşük yapma ihtimali yüksek midir?
Tüp bebek başarısı neye bağlıdır?

Yorumlar