Mutlaka okumanız gereken kadın biyografi kitapları

kadın biyografi kitapları
Bu yazımızda hayatlarıyla örnek olan kadınların biyografi kitaplarını derledik iyi okumalar...


Helen Keller

Her Şey Su İle Başladı

Yazar: Helen Keller
Yayınevi : Kuraldışı Yayınları
Helen Keller 1880-1968 yılları arasında yaşamış Amerikalı bir pedagogdur. Onu diğer pedagoglardan farklı kılan şey neredeyse doğuştan diyebileceğimiz kör, sağır ve dilsiz olmasıydı. O, insan beyninin gücünün de canlı bir örneği. Yaşamının ilk on dokuz ayında zihninde yer etmiş tek bir sözcükten, "su" sözcüğünden yola çıkarak başardığı her şey (İngilizce, Almanca, Fransızca, Latince ve Rusça konuşabiliyordu) beynin, kullanıldığı taktirde ne olağanüstü kapasitesi olduğunu gösteren bir mucizenin ifadesi. Bakan körler, işiten sağırlar ve konuşan dilsizlerle dolu olan bir dünyada o gören bir kör, duyan bir sağır ve kendini ifade edebilen bir dilsizdi. Helen Keller, yaşamı parmak uçlarıyla keşfetti... Azmiyle, yaptıklarıyla ve yarattıklarıyla milyonlarca insan için esin kaynağı ve başarı örneği oldu.
Onun hayat hikâyesini okuduğunuzda, "zor" yaşamınızı kolaylaştırma gücünün kendinizde olduğunu da keşfedeceksiniz. Tıpkı Helen Keller gibi.
Kitap Yurdu fiyatı: 6,30 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 6,84 TL Satın Al

Caitlin Moran

Nasıl Kadın Olunur?

Yazar: Caitlin Moran
Çevirmen: Anıl Ceren Altunkanat
Yayınevi : Yabancı
Simone de Beauvoir, "Kadın doğulmaz; kadın olunur" demişti; hepsi bu olsa iyi...
Nasıl Kadın Olunur?, benim kadın olmayı yanlış anladığım onca zamanın öyküsünü anlatıyor. Evet, eski moda feminist "yükselen bilinçlilik" hâlâ büyük değer taşıyor. Ama ne zaman ki konu kürtaj, kozmetik mucizeleri, doğum, annelik, seks, aşk, iş, kadın düşmanlığı, korku ya da kendi teninin altında nasıl hissettiğine gelse, kadınlar, çok ama çok sarhoş olmadıkça birbirlerine genellikle doğruyu söylemez.
Renkli kişiliği, çılgın fikirleri, samimi üslubu ile tanınan ve doğruları söylemekten vazgeçmeyen biri olan Caitlin Moran, 2010'da İngiltere'de yılın köşe yazarı ödülünü aldı. 2011'de Times'taki yazıları nedeniyle yılın eleştirmeni ve röportaj gazetecisi seçildi.
Caitlin Moran'ın Nasıl Kadın Olunur'unu sevmek için o kadar çok sebep var ki…
Cinsiyetçiliğe öylesine muhteşem bir şekilde direniyor ki bunu neredeyse fark etmiyorsunuz bile... Mutlaka okunmalı.
New York Times
Moran'ın zekası baştan çıkarıcı.
The New Yorker
Müthiş eğlenceli... Moran eşsiz diliyle okurlarını hem eğlendiriyor hem de bilgilendiriyor...
Feminizm militanlığı yapmıyor, feminizmi insancıllaştırıyor.
Publishers Weekly
Kitap Yurdu fiyatı: 16,50 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 14,30 TL Satın Al

Susan Sontag

Yeniden Doğan

Yazar: Susan Sontag
Çevirmen: Begüm Kovulmaz
Yayınevi : Agora Kitaplığı
"Fotoğraf Üzerine", "Başkalarının Acısına Bakmak" ve "Yoruma Karşı" gibi kitapları, "Ölüm Tüneli" ve "Rüyalarının Esiri" gibi romanlarıyla 20. yüzyılın büyük yazarlarından Susan Sontag'ın, üç cilt halinde yayınlanacak günlükleri ve deftelerinin "Yeniden Doğan" adıyla basılan bu ilk cildinde, okur yazarın kendi benliğini, cinselliğini keşfedişi ve entelektüel hayata, yazarlığa atılışıyla çarpıcı cümlelerle tanışacaktır.
Kitap Yurdu fiyatı: 18,75 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 19,00 TL Satın Al

Şefika Kurnaz

Osmanlı Kadın Hareketinde Bir Öncü Emine Semiye

Yazar: Şefika Kurnaz
Yayınevi : Timaş Yayınları
Türk ilim ve fikir tarihinde müstesna bir yeri olan, İlber Ortaylı’nın deyimiyle medresenin son gülü, ünlü siyasetçi ve hukukçu Ahmet Cevdet Paşa’nın küçük kızı… Ahmet Mithat Efendi’nin övgüsüne mazhar olmuş, ilk Türk kadın romancı Fatma Aliye’nin kız kardeşi… Babasına, topluma, padişaha aykırı duran, kendisinden sonraki nesillerin kadınları için hür bir hayatın yolunu açan fedai…
Gelenekten yeniliğe, istibdattan özgürlüğe, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte büyük uğraş veren, bugün adı unutulmuş ancak mücadele, heyecan ve hüzünle dolu bir ömrün kahramanı… Erkek egemen bir dünyaya doğan, fakat hiçbir erkeğin üzerinde söz sahibi olamadığı, kişiliğini, kalemini şekillendiremediği bir kadın, otorite tanımayan bir asi… Emine Semiye!
Gazetelerde makale, hikaye, roman yazan, gizli-açık siyaset yapan, kurduğu derneklerle yardım faaliyetlerinde bulunan ve çok yönlü bu uğraşlarının merkezine “kadın”ı yerleştirip, kadın hassasiyetini koruyan Emine Semiye, kendini hürriyete ve Meşrutiyet’e adamış bir hanım. İnandığı davanın bir militanı gibi çalışıp, kadınların özgürlüklerini kayıtsız şartsız elde etmeleri için önce İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin, sonra Osmanlı Demokrat Fırkası’nın kadrosuna dahil olur.
Siyasi partiler içinde çalışırken hürriyetin, Meşrutiyet’in, eşitliğin, kadın haklarının bir gün gerçekleşeceğine inanır. Bir eğitimci, yazar, dernek kurucusu ve politikacı olarak yakın tarihimizin en önemli simalarından olan Emine Semiye, tüm bu maceraları bir kadın olarak yaşar. Onun için bu faaliyetler kadınlığa hizmette bir araçtan başka bir şey değildir. Bir öğretmen olarak kızların eğitimiyle ilgilenir. Makalelerinde kadın haklarıyla ilgili taleplerini dile getirir. Edebiyatı “faydacı” bir anlayışla, kadınları bilgilendirme ve bilinçlendirmede kullanır.
Hikaye ve romanlarında kültürlü, eğitimli kadınları model olarak sunar; eski terbiyenin ve anlayışın temsilcilerini eleştirir. Hürriyet sevdalısı bu idealist kadın, Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte şöhretinin zirvesine çıksa da yeni şartların gölgesinde eserleri ve fikirleriyle birlikte unutulur gider. Prof. Dr. Şefika Kurnaz’ın kaleme aldığı “Osmanlı Kadın Hareketinde Bir Öncü, Emine Semiye” adlı bu kitap, onun üzerindeki ihmal perdesini aralıyor.
Ailesi, kişiliği, edebi hayatı, sosyal ve siyasal faaliyetleri, kadınlar hakkındaki düşünceleri gibi konuların ele alındığı bölümlerle Emine Semiye ile ilgili tüm bilinmeyenler gün ışığına çıkıyor. Bugün kadınların özgürlük yolunda kat ettiği mesafede onun layık olduğu şekilde bilinmesi ve hatırlanması ümidiyle…
Kitap Yurdu fiyatı: 4,38 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 6,25 TL Satın Al

Hülya Argunşah

Şükufe Nihal - Bir Cumhuriyet Kadını

Yazar: Hülya Argunşah
Yayınevi : Timaş Yayınları
Bu kitap, imparatorluktan millî devlete geçişi ve Cumhuriyetin ilk elli yılını yaşamış olan Şükûfe Nihal'i özellikle bir yazar olarak ortaya koymak üzere hazırlanmıştır. Türk tarihinin siyasî, edebî ve kültürel anlamda son derece önemli bu geçiş döneminde öncü bir aydın olarak yer alan Şükûfe Nihal'in hayat hikâyesi ve eserleri, bu süreci ince ve çok şahsî yansımaları da taşıyan kadın duyarlığının arkasından verir. O, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım ve Halide Edip'lerin başlattıkları Türk edebiyatının kadın yazarı olma çizgisini hemen onların yanı başında ama aynı öncü ve özverili kimlikle sürdürür. İstanbul İnas Darülfünunu (Kadınlar Üniversitesi)'nun ilk dönem öğrenci ve mezunu, Sultanahmet Mitingi'nin ateşli hatibi ve Cumhuriyet öğretmeni olan yazarın hayat hikâyesi, eşitlikçi Türk feminizminin ve Türk kadınının siyasî hayata kazandırılışının ciddî başlangıçlarıyla zenginleşir. Bütün bunlar Şükûfe Nihal'in hayatına ve eserine kadın-edebiyat-Cumhuriyet aydını olma noktalarından bakılmasını gerekli kılar.
Cumhuriyetin aydınlarını ve ediplerini toplayan bir salonun kibar sahibi ve pek çok âşığın etrafında pervane olduğu Şükûfe Nihal, anlaşılmaz bir şekilde daha sağken unutuluşun en uzak iklimlerine düşer. Hayatının parlak başlangıçları mahiyeti açıklanamayan karanlıklarla gölgelenir. Arayışlar, beklentiler; kadın ruhunun dalgalı, çekingen çırpınışları ve hayatın bin türlü cilvesi ona derin sessizlikleri getirir.
Ve susar Şükûfe Nihal... Kendisini anlamak, anlatmak, ona hayatının en güzel döneminin ışıltısını kazandırmak ve tam o noktada yeniden canlandırmak isteyenler için bile hâlâ suskun durmaktadır...
Kitap Yurdu fiyatı: 6,83 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 9,75 TL Satın Al

Nuray Özdemir

Osmanlıdan Cumhuriyete Bir Cemiyet Kadını - Nakiye Elgün

Yazar: Nuray Özdemir
Yayınevi : Phoenix
Osmanlıdan Cumhuriyete iki dönemi yaşamış; eğitim, siyaset ve cemiyet hayatında aktif rol oynamış aydın bir Türk kadını… II.Meşrutiyet döneminde öğretmenlik yaptığı yıllarda tanıdığı Halide Edip Adıvar'ın yakın dostu… Darülmuallimat, İnas Mektebi, Feyziye Mektebi gibi okullarda öğretmenliğin yanı sıra yöneticilik yapmış kadın sorunlarının çözümünde eğitimin önemine inananmış bir eğitim gönüllüsü… Balkan Savaşı'nda yaşanan acılar üzerine düzenlenen Darülfünun Konferansları'nda ve Mütareke yıllarında işgallere karşı mitinglerde yaptığı konuşmalarla halkı birlik ve beraberlik için örgütlemiş bir hatip… İşgal günleri geride kaldıktan sonra Mustafa Kemal Paşa liderliğinde kurulan Cumhuriyetin ideolojisini benimsemiş, bunu da "Cumhuriyetle yeniden doğdum" diyerek sık sık dile getirmiş bir devrimci... İstanbul Belediye Meclisi'nin ilk kadın üyesi olduktan sonra 1934'te ilk kadın milletvekillerinden biri olarak TBMM'ye girmiş bir siyasetçi… Teali Nisvan Cemiyeti'nden Muallimler Cemiyeti'ne, Türk Ocakları'ndan Türk Tayyare Cemiyeti'ne kadar çok sayıda dernekte başkanlık yaptıktan sonra hayatını çocuklara ve muhtaçlara adamış bir cemiyet kadını… Halide Edip Adıvar'dan Nezihe Muhiddin'e, Cemal Paşa'dan Mustafa Kemal Atatürk'e, İsmet İnönü'den Falih Rıfkı Atay'a, Hakkı Tarık Us'tan Hamdullah Suphi Tanrıöver'e, Şair Mehmet Emin Yurdakul'dan Türkiye'nin ilk dünya güzeli Keriman Halis'e pek çok şahsiyet ile hayatı kesişen Nakiye Elgün'ün biyografisi, Osmanlıdan Cumhuriyete geçiş sürecini sosyal ve siyasal açıdan daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır.
Kitap Yurdu fiyatı: 15,00 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 15,20 TL Satın Al

Agatha Christie

Hayatım - Otobiyografi

Yazar: Agatha Christie
Yayınevi : Altın Kitaplar
Agatha Christie (1890-1976), tüm dünyada Polisiye Romanlar Kraliçesi olarak anılır. Kısa hikâyeleri ve sahne oyunlarının yanında yüzden fazla roman yazmıştır. Eserleri tüm dünyada yüz milyonlarca kopya satmıştır. Bu nedenle Christie, edebiyat tarihinde en çok satan romancı sıfatını almıştır. Otobiyografi'de yazarın sıradışı yaşam öyküsü ilk ağızdan gözler önüne serilmektedir. Agatha'nın çocukluk yılları, yaptığı evlilikler, II. Dünya Savaşı'nda tanık olduğu olaylar, ikinci kocası Max Mallowan ile çıktığı arkeolojik kazı serüvenleri ve bir yazar olarak yaşadığı hayat deneyimleri bu kitapta oldukça özgün bir dil ve yaklaşımla anlatılmaktadır. Onun efsanevi başarı öyküsü, yazdığı polisiye romanlar kadar ilginç ve sürükleyicidir.
Kitap Yurdu fiyatı: 24,50 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 26,60 TL Satın Al

Neriman Erman

Selma

Yazar: Neriman Erman
Yayınevi : Arıtan Yayınevi
Selma Ann Desmond'un Hüzünlü Bir Sonla Biten Yaşam Öyküsü
Geçen yıl kanserden kaybettiğimiz Selma Ann Desmond'un kardeşi Neriman Erman, ablasının dışa vuramadığı duygularını, genç kızlık yıllarını ve Ali Taran'la yaşadığı 21 yıllık aşkı anlatıyor. Sonra hastalık ve Taran'ın Ayşe Özyılmazel'le çok tartışılan evliliği... Ve derken son günlerinde dile getirdikleriyle beraber Selma'nın ölümü...
Magazin gündemini de şimdiden meşgul etmeye başlayan bu biyografinin özel bir amacı var: Kanserle mücadele eden yalnız kadınlara destek olmak...
Alacağınız her bir kitapla, kanserli kadınlara ücretsiz rehabilitasyon vermek amacıyla "Selma Ann Desmond" adına kurulacak olan derneğe katkı sağlamış olacaksınız.
Kitap Yurdu fiyatı: 19,50 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 19,00 TL Satın Al
Pınar Çekirge


Başrolde Filiz Akın

Yazar: Pınar Çekirge
Yayınevi : Altın Bilek Yayınları
Bir Yeşilçam Masalı ve Bir Tutkunun Hikâyesi…

Yeşilçam Sineması'nın en gözde isimlerinden olan Filiz Akın'ın altmışlı yılların başında başlayan oyunculuk kariyeri, izleyicilerin gözünde kendisini çok yükseklere taşıyan başarıları ile dolu.
Bu kitap, Filiz Akın'ın Yeşilçam günlerine ışık tutacak bir rehber ve aynı zamanda da dönemi irdeleyen bir araştırma olarak sinema tarihimiz açısından önemli bir çalışmadır. Yazarın gözünden Filiz Akın'ın anlatıldığı satırların yanında, Filiz Akın'ın bu kitaba özel olarak, son günlerde yapılmış bir söyleşisi de buluşuyor okurlar ile…
"Pınar, altı yaşında tutkuyla sevdalandığı bu güzel kadını, neredeyse yarım asra yaklaşan bir aşkla, yürek heyecanıyla öyle bir anlatmış ki… Kitabı okuduğunuzda, kalbinizin sevgi kadehlerinin çeperlerinden, yazarın sevdasından imbiklenen duygularla, mücadeleci Filiz Akın'la buluşacaksınız… Bir kadından, bin kadın yaratmış, sevda yüklü, yenilmez bir kadın bulacaksınız…"
-Tülay Bilginer-
Kitap Yurdu fiyatı: 9,75 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 10,20 TL Satın Al

Arı İnan

Prof. Dr. Afet İnan

Yazar: Arı İnan
Yayınevi : Remzi Kitabevi
Bu kitap, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin örnek bir kadınının yaşamöyküsüdür. Cenevre'de okuyan ve Atatürk ile Meclis başta olmak üzere bütün ülkenin dikkatle izlediği çalışkan bir Türk kızı; azmin sembolü...
Ankara'daki öğretmenlik yıllarında bir erkek öğrencisinin, "Kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktur!" sözü üzerine kadın hakları için kamçılanıp bu işe sarılan ve sonunda da bu mücadelenin zorlu ilk etabını kazanan; Türkiye'de arkeoloji çalışmalarının başlamasını öneren ilk kişi, bir genç kız; iradenin sembolü...
Bir yandan okurken bir yandan da çeşitli araştırmalarının sonuçları doğrultusunda ülkesini yurtdışındaki bilim çevrelerinde tanıtmaya çabalayan ve asla geri adım atmayan, ülkesine layık uygar bir kadın, bir yurtsever; sebatın sembolü...
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ülkedeki birçok değişim ve dönüşüme tanıklık eden, kimi önemli çalışmaları doğrudan sırtlayan Prof. Dr. Afet İnan'la ilgili bu kitap, ülkemizdeki herkesin okuması gereken, herkese hitap edebilecek, yanı sıra genç araştırmacılara da kaynaklık edecek kapsamlı bir çalışma.
ARI İNAN, TTK Atatürk ve Türk Devrimini Araştırma Merkezi Genel Sekreterliği görevini, 1980 ihtilali sonrası, kurumların statüsünün değiştirildiği zamana kadar sürmüş, bu yasanın çıkmasından sonra görevinden istifa etmiştir. "Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 İzmit-Eskişehir Konuşmaları", "Düşünceleriyle Atatürk", "Enver Paşa'nm Özel Mektuptarı", "Tarihe Tanıklık Edenler", "Avram Galanti Bodrumlu'nun Anıları" adlı kitapların yazarı olan An İnan'ın, "Tarih ve Toplum" dergisi ve gazetelerde de yazıları yayınlanmıştır.
Kitap Yurdu fiyatı: 18,75 TL Satın Al
İdefix fiyatı: 17,50 TL Satın Al


Kaynakça: Tanıtım yazılarından derlenmiştir.

Yorumlar