Ayak bakım önerileri

Ayak bakım önerileri
Ayak bakım önerileri içeren yazımız yayında...
Ayak bakımı hem güzellik hem de sağlık açısında çok önemlidir. Şişmiş ayaklar, kırılmış tırnaklar, mantarlar gibi pek çok rahatsızlık ayaklarınıza iyi bakmazsanız yaşayacağınız sorunlardandır.
Çalışan insanların birinci sorunu gün boyu kapalı kalan ayakların terlemesidir. Bu yüzden ayak mantarları ve ayak kokusu oluşur. Havasız ve nemli ortamda ayakta mantar oluşumu kaçılmaz olur. Bu yüzden ayaklar da eller gibi her gün düzenli olarak yıkanmalıdır. Özellikle yatağa yatmadan önce ayaklar sabunla yıkanmalıdır. Ayak tırnakları bilindiği gibi el tırnaklarına göre daha yavaş uzarlar ve içinde toz ve kir daha çok barınırlar. Tırnak araları ihmal edilmeden özenle temizlenmelidir.
Ayrıca terleyen ayaklarda mantar oluşma riski çok yüksek olduğundan çorapları her gün değiştirmek gereklidir. Ayak kokusunu önlememin birinci yolu sık çorap değiştirmekten geçer. Sosyal ortamlarda ayak kokusu çekilir bir durum değildir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yanınızda yedek çorap bulundurup değiştirmek bu soruna bir çözüm olabilir.
Ayakları kurulamama, ıslak bırakmak da mantar oluşumunda etkilidir. Islak ayaklarla çorap ya da ayakkabı giyildiğinde mantarların çoğalmasına ortam hazırlanmış olur. Sıcaklık ve nem onların en sevdiği yerlerdir. Ayrıca mantar bulaşıcı bir hastalık olduğundan sadece kendi terliğinizi kullanmalısınız. Banyolarda, havuzlarda, otellerde veya hamamlarda birden fazla insanın kullandığı terliklerden uzak durun. Ayrıca terliksiz olarak böyle yerlerde bulunmamaya özen gösterin.
Ayak pudrası kullanmak bakteri ve mantar oluşumunu önlemeye yardımcı olduğu gibi ayak kokusunu da önleyecektir. Ayaklarınızı temizlesenizde ter ve ayak kokusu ayakkabılara da siner ve yerleşir. Bu yüzden ayakkabıları da temiz tutmak, sık ayakkabı değiştirmek, yıkanabiliyorsa yıkamak veya ayakkabı spreyleri kullanmak işe yaracaktır. Sürekli aynı ayakkabıyı giymeyin en az iki üç gün ara verip değişimli olarak giyin.
Cildiniz gibi ayaklarında neme ihtiyacı vardır, nem sayesinde ayak topuklarının çatlamasını ve sertleşmesini önleyebilirsiniz. İçinde bademyağı ve gliserin bulunan kremler topukları yumuşatır ve pul pul kalkmasını önler. Hiç bir şey yoksa vazelin sürmeyi ihmal etmeyiniz.

Yorumlar