Bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı besinler

esnek kadın
Bu yazımızda bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı besinlerden ikisinden bahsedeceğiz...

kuru erik
Kuru erik
Lif bakımından oldukça zengin bir kaynak olan yazın vazgeçilmez meyvesi erik, kurutularak pek çok rahatsızlık için kullanılabilir.
Yüksek oranda C vitamini içeren kuru erik antioksidan bakımından da faydalı bir kaynaktır.
Vücudu hastalıklara karşı koruyan vücut direncini arttırıcı özelliği olan kuru eriğin bu özelliği C vitamini sayesindedir.
100 gram kuru erik yaklaşık 45 kaloridir ve diyet listeleri için uygun gıdalarından dır. Kuru eriğin önemli faydalarından biri de vücuda alınan demirin emilimini arttırmasıdır, demir eksikliğinde de kuru erikten yararlanılabilir.
Erik antioksidan yönünden güçlü bileşenlere sahiptir. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan erik bu özelliği ile vücutta serbest radikaller nedeniyle oluşabilecek hasarı önleyici etkiye sahiptir.
Şeker ve kalp rahatsızlıklarına karşı vücudu koruyan erik besin lifi yönünden zengin olan gıdalardan olması nedeniyle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkisi söz konusudur.
100 gram erik ortalama günlük lif gereksiniminin %6'sını karşılayabilmektedir.
Bağırsak hareketlerini rahatlatan kuru erik kabızlık çekenler için önemli bir besin kaynağıdır.
Kuru erik menopoz ile ortaya çıkan kemik erime rahatsızlıklarına karşı da faydalıdır.
Lif açısından zengin bir besin olan kuru eriği tok kalma süresini uzatacağı için diyet uygulayan kişiler kilo kontrolü sağlamak için ana öğün aralarında atıştırmalık olarak kullanabilir ve açlık hissini bastırabilirler.
Terletici etkiye sahip olan kuru erik düzensiz adet sorununu tedavi özelliği bulunmaktadır ve idrar söktürücüdür.
Östrojen hormonunu düzenleyici etkiye sahip olan kuru erik beden ve zihin yorgunluğuna da iyi gelmektedir.
yoğurt
Yoğurt
Kemik sağlığı için önemli, kalsiyum minerali bakımından zengin olan yoğurt; sindirimi düzenlemekte, vitamin ve mineral sağlamakta, kilo kontrolüne yardımcı olmakta ve kan basıncının düzenlenmesine katkı sağlamakta olan önemli bir besindir.
Bağırsaklarda bulunan ve yenen gıdaların sindirilmesi esnasında kullanılan iyi bakterilerin miktarı azaldığında kabızlık gibi sindirim sorunları baş gösterir.
Bu bakterilerin ana görevi gıdaların parçalanması olup yoğurt iyi bakteriler içeren ve bu özellik sayesinde kabızlık sorununa iyi gelen sindirimi kolaylaştıran bir besindir.
Sütü yoğurt haline getiren yoğurtta bulunan canlı bakteriler, daha uzun yaşayabilmenize yardımcı olur. Düzenli olarak yoğurt tüketmek, vücudun bağışıklığını iyileştirmeye yardımcı olur.
Yoğurttaki bakteri kültürleri kandaki beyaz kan hücrelerinin hareketini tetikler ve bu da enfeksiyonlarla savaşır ve bağışıklık ile ilgili hastalıkların ortaya çıkmasını önler.


Yorumlar