Çocuk yetiştirmek neyi gerektirir?

Çocuk yetiştirmek
Bu yazımızda çocuk yetiştirmek neyi gerektirir? Sorusuna cevap arayarak çocuk gelişimi ile ilgili bilgiler sunacağız...
Aile bir bütündür aslında. Her bir birey bir diğerinin tamamlayıcı parçasıdır. Bir tanesi eksik olursa yarım olur tamamlanamaz. Öncelikle anne babanın çocuk yapmadan önce kendilerini tartmaları gerekir.'' Biz çocuğa hazırlıklı mıyız, gerçekten çocuk bakabilecek sorumluluğa sahip miyiz, psikolojimiz kaldırabilir mi? '' gibi soruları kendilerine sormaları ve tamamen kendilerini hazır hissetmeleri gerekir.
çocuk gelişimi
Anne de baba da o olgunluğa erişmiş olmalı. Çocuk annenin şefkatini, babasının sevgisini hissetmek ister. Ailesinin onu sevdiğini onlar için değerli olduğunu bilmek ister. Eğer anne babalar çocuklarının sağlıklı bir yaşam sürmesini, düzenli bir eğitim almasını istiyorlar ise aile ortamında huzuru sağlamalıdırlar. Huzurlu bir aile her şey demektir.

kız çocukları
Anne, baba ve bütün aile fertlerinin tavır ve davranışları çocuk için ideal örneklerdir. Bundan dolayı çocuğun karakterinin ve kişiliğinin gelişimi sürecinde annenin babanın ve diğer aile fertlerinin rolü büyüktür. Bu nedenle ebeveynler çocuklarına birer örnek olduklarının bilincinde olarak hareket etmeleri gerektiğini, bir gözlemci tarafından sürekli izlendiklerini unutmamalıdırlar. Her çocuğun rol modeli önce anne babasıdır. Bu nedenle anne babaya çok büyük görev düşmekte.
kız ve erkek çocuğu
Çocuk yetiştirmek için anne babanın önce bilinçli olması gerekmektedir. Araştırmacı olmalıdırlar. Çocukları için neyin daha iyi, neyin daha faydalı olduğunu araştırmak zorundadırlar. Çocukların da kendi başlarına bir birey olduğunu unutulmadan onlara şefkat ve sevgiyle yaklaşmalı onların kararlarına saygı duyduklarını onlara hissettirmelidirler.
aile
Her çocuk kıymetlidir, değerlidir. Yeter ki onun da bir dünyası olduğu unutulmasın. Onlara karşı sabırlı olmalıyız, merhametli olmalıyız, yeri geldiğinde onu can kulağıyla dinlemeli ve onun dertlerini küçümsememeliyiz.
Çocuk yetiştirmek vefalı olmayı, sabırlı, şefkatli, düşünceli, sorunlarla baş etmeyi öğrenmeyi, en iyisi için araştırmayı, sevmeyi, değer vermeyi, korumayı, kucaklamayı, yanında olmayı ve daha nicelerini gerektirir aslında. Ama anne baba olunca bir de bakmışsınız ki her şeyden önce o gelmeye başlamış. Her an o var aklınızda, yalnız yemek yiyemezsiniz, yalnız gezemezsiniz, artık alışveriş yaparken önce ben değil önce o dur, her şey ona göredir, her şey ona özeldir. Siz yeter ki doğacak bebeğinize hazır olun ruhsal ve bedensel açıdan zaten sonrası çorap söküğü gibi geliverir. Kendinizi çocuk gelişimi, çocuk sağlığı ile ilgili kitaplar okurken bulursunuz. Bilgisayarı her elinize aldığınızda çocuk sitelerinde sinizdir. İşte anne baba olmak hep düşünmeyi gerektirir. Her koşulda ve her şartta.

Çocuk yetiştirirken yapılması gerekenler nelerdir? Yazımız ilginizi çekebilir.

Yorumlar