Hayvanlar eğitim alabilir mi?

Evcil hayvan eğitimi
Evcil hayvan eğitime ilişkin bilgiler içeren yazımız yayında...

Hayvanlar eğitim alabilir mi?

Eğitimin ön koşullardan biri olan fiziksel ve psikolojik hazır bulunuşluk hayvan eğitiminde de temel varsayımlardan biridir. Eğer bir köpek bedenen sağlıklı ve dikkat duygusu gelişmemiş ise başarılı bir eğitim süreci oluşamaz. Eğitimde kalıtımın önemini düşündüğümüzde bir köpeğin öğrenmesinde koku duyusu temel faktördür. Köpeklerin koku alma yeteneği kalıtımla yavru köpeklere aktarılır. Bir köpek kokladığı bir nesne ya da yiyeceğin kokusunu asla unutmaz. Bu nedenle yiyeceklerini toprağın altına sakladığında, aç kaldığında tekrar o yiyeceğe kolayca ulaşabilir.
Hayvan eğitiminin temeli davranışsal öğrenme kuramlarından klasik ve edimsel koşullanmaya dayanmaktadır. Bu nedenle tekrar ne kadar önemli ise hayvana verilen ödül de o kadar önemlidir. Bu durum bir kediyi mamayla ödüllendirmek olabileceği gibi köpeği tasmasından kurtarmak şeklinde de olabilir. Hayvan eğitiminde dikkat etmemiz geren bir diğer faktör, eğitilecek hayvanın cinsidir. Aynı türde olup farklı cins olan hayvanların eğitimi de birbirinden farklıdır. Örneğin bir pitbull cinsi köpek ile bir rottweiler cinsi köpeğin eğitimi farklıdır. Pitbull cinsi köpek eğitimi zorlu bir süreçtir. Özellikle eğitimleri tam olsa bile tasmasız dışarı çıkartılmaması gerekir.

Hayvanlar eğitim alabilir mi?

Hayvanlar türlerine göre belli seviyeye kadar eğitim alabilirler. Bu eğitim sürecinde yaygın olarak bilinen ceza ve şiddet içeren yöntemler kabul edilemez. Bunun yerine daha modern yöntemler kullanılmalıdır. Özellikle oyunlar eşliğinde yapılan uygulamalar hem hayvanın psikolojisi açısından hem de davranışın süreklilik göstermesi açısından önemlidir. Bu oyunlarla birlikte sesli komutlar da önemlidir. Bu sesli komutlarla birlikte emirler tekrarlandığında öğrenmenin kalıcılığı sağlanmış olur.
Oyunların içinde verilen komutlar, hayvana hangi davranış kazandırılmak isteniyorsa onu tamamlayıcı olmalıdır. Örneğin; aynı komut tek kişi tarafından verilmelidir ve sürekli tekrarı yapılmalıdır. Bu eğitim sürecinde zamanlama faktörünü de dikkat edilmelidir. Çünkü 3 aylık yavru bir köpekle, 10 aylık bir köpeğin eğitiminin aynı olması beklenemez.

Yorumlar