Kepekli ekmeğin diyete ne gibi faydası vardır?

Kepekli ekmek
Kepekli ekmeğin diyete faydası olup olmadığı yazımızda...

Kepekli ekmeğin diyete ne gibi faydası vardır?

Günümüzün en büyük sorunlarından birisi fazla kilo problemi ve özellikle obezite. Bu sebeple diyet konusu da sıklıkla gündeme gelmektedir. Diyet yapanların en çok merak ettiği konuların başında ise ekmeğin kilo verme önünde bir engel olup olmadığıdır. Özellikle ekmek bol miktarda un ile yapılan, karbonhidrat miktarı oldukça yüksek bir besin ve fazla karbonhidrat da kilolarından kurtulmak isteyenlerin en büyük düşmanıdır. Fakat çoğu insan da ekmek yemeden doymadığını söylüyor. İşte bu insanların yardımına kepekli ekmek koşuyor.

Kepekli ve beyaz ekmek arasındaki farklar

Kepekli ekmek de beyaz ekmek ile aynı miktarda undan yapılıyor. Ama kepekli unun insan sağlığına pek çok faydası vardır. Öncelikle kepekli ekmek bol miktarda lif içeriyor ve bu lifler sindirim sistemi dostu. Vücudumuza yeterli miktarda lif aldığımız zaman midemiz yediğimiz yemeklerden daha az rahatsız oluyor. Yani mide rahat ettirilirken, kramp, sancı ve gaz da büyük oranda yok oluyor.
Kepekli ekmek ve beyaz ekmek arasındaki en temel fark kepekli ekmeğin midede beyaz ekmekten daha uzun süre duruyor olması. Midenin daha uzun süre dolu kalması elbette ki diyet yapanların işine geliyor. Çünkü daha az yemek yeniliyor ve daha az kalori alınıyor. Ayrıca kepekli ekmek beyaz ekmeğe oranla çok daha kolay sindiriliyor. Kepekli ekmekte bol miktarda bulunan lif bağırsakların çalışmasını düzenliyor ve kabızlığın önüne geçiyor. Bağırsaklar düzenli çalışınca metabolizma daha hızlı çalışmaya başlıyor. Böylece yağ yakımı hızlanıyor ve kilo verme kolaylaşıyor.

Fazla miktarda kepekli ekmek tüketmek ne gibi sorunlara yol açabilir?

Kepekli ekmek hem kilo vermek hem de sağlıklı olmak için çoğu insan tarafından sıkça tercih ediliyor. Ama her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kepekli ekmeğin de fazlası zarar. Uzun vadede demir eksikliği yaptığı bilimsel olarak kanıtlanan kepekli ekmeği yeterli miktarda yemek zorlu diyet yolculuğunu daha kolay bir hale getirilebilir.

Yorumlar