Demir zengini 5 yiyecek

Demir bakımından zengin olan yiyecekler
Demir eksikliği kadınların sağlık sorunları arasında başlarda gelmektedir. Bu sorunun üstesinden beslenme ile gelmek mümkün. Demir zengini 5 yiyecek yazımızda...
Her insanın günlük demir alımı yaş ve cinsiyetiyle doğru orantılıdır. Kadın ve erkeklerde 50 yaşına kadar alınması gereken demir miktarı; kadınlarda 18mg, erkeklerde 8 mg. Yeterli miktarda demir aldığınızda kansızlıktan ve ona bağlı hastalıklardan da kendinizi korumuş olursunuz.

Demir bakımından zengin olan yiyecekler

Kırmızı et

Kırmızı et içinde bulundurduğu B12 ve demir oranı bakımından oldukça zengindir. Dana eti, kuzu eti ve jambon, tüketilebilir. Ancak yüksek kolesterolünüz varsa dikkatli tüketilmesinde yarar var.

Beyaz et

Kümes hayvanlarından hindi, tavuk, ördek tüketerek de demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Deniz ürünleri

Kırmızı ve beyaz et tüketmeyenlerdenseniz balık ürünleri tüketerek günlük demir ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Kabuklu deniz ürünlerinden karides ve istiridye; ayrıca balıklardan da demir bakımından zengin olan mezgit, uskumru, sardalyayı sayabiliriz. Ayrıca balık tüketiminin unutkanlığa iyi geldiğini, hafızayı güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Eğer kırmızı ve beyaz et hiç tüketmiyorsanız sebze ve baklagillerle de demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Koyu yapraklı sebzeler

Bitkisel gıdaların içinde en fazla demir bulunduran sebzelerden karalahana, ıspanak, lahana, karahindiba, pancar yaprağı ve pazıyı sayabiliriz. Bu sebzeleri çiğ olarak tüketmek ise demir emilimi açısından daha faydalı olacaktır.

Bakliyat

Mercimek, kuru fasulye ve nohut tüketerek de demir alımı mümkün. Ancak bunun daha faydalı olabilmesi için tahıllarla birlikte tüketilmesinde fayda var.

Yeterli demir tüketimi

Bu besinlerden yeterince tükettiğimizde vücudumuzdaki günlük demir alımı normal olacak ve demir eksikliğinden kaynaklanan şikayetler de ortadan kalkacaktır. Sağlıklı yaşam için günlük alınan vitaminlerinize dikkat ederseniz sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Sağlıklı yaşam da ancak sağlıklı beslenmekle mümkündür. Yaşam kalitenizi belirleyen siz ve sizin tercih ettiğiniz yiyeceklerdir. Nasıl beslenirseniz hayatınızı da o kalitede yaşarsınız.

Yorumlar