Yemek yapmanın 7 ana kuralı

yemek tarifleri
Yemek yapmanın 7 ana kuralı yemek tarifleri bölümümüzün yeni yazısı...

Ön hazırlık

Yemek yapmanın altın kurallarından ilki; yemeğinize başlamadan önce ön hazırlık yapmaktır. Yemek yapmaya başlamadan önce gerekse ekipman açısından (kullanılacak tava veya tencereler gibi), gerekse yemek malzemesi açısından (kullanılacak temel malzemeler, salça, yağ vb..) hazırlıklar tam olmalıdır. Yemeğin pişim esnasında gerekli hazırlıklar yapılmamış olursa, hazırlığı yapmak için ayıracağımız zaman pişimde olan yemeğin gereğinden fazla pişmesine veya yanmasına neden olabilir.

Doğru ekipman

Her tava ile balık pişirilemez. Her tencere ile pilav pişirilmez. Yapılacak yemek için en doğru ekipman kullanmalı, pişirilecek yemeğin hangi ekipmanla doğru doğru sonuçlar vereceği önceden bilinmelidir.

Doğru malzeme

Pişirilecek yemek için doğal ve taze ürünler kullanılmalı. Hızlı ve pratik olduğu düşüncesi ile tek bir alış veriş noktasından tüm tedarik sağlanmamalıdır.

Eksiksiz malzeme

Yemek için gerekli her malzeme önem taşır. Kişisel tercihler ayrı olmak üzere; yemek için gerekli tüm malzemeler eksiksiz ve tam olmalıdır. Herhangi bir nedenle feragat edilen her malzeme, yemeğin lezzetinde önemli derecede farklılık ve eksiklik yaratır.

Doğru pişirme yöntemi

Her yemeğin pişirme yöntem ve süresi farklıdır. Yemek için en doğru pişirme yöntemi öğrenilmeli ve bu pişirme yöntemi uygulanmalıdır. Kısık ateşte pişmesi gereken bir yemeğin yüksek ateşte pişmesi halinde veya yüksek ateşte pişmesi gereken bir yemek kısık ateşte pişirilmesi halinde yemeğin lezzetinde büyük bir kayıp yaşanır.

Baharat ve tuzun kullanımı

Baharatlar ve tuz genelde yemek ile özdeşleşmesi düşüncesi ile yemeğin pişirilme esnasında veya ana malzemelerin ilk bir araya geldiği sırada atılsa da bu büyük bir hatadır. Tuz ve baharatlar yemeğin pişirilmesinin bitimine 5 dakika kala veya pişirme işlemi bittikten sonra ocaktan alındıktan sonra dinlendirmeye alınmadan hemen önce atılır.

Dinlendirme

Yemeğin lezzetini alması ve malzemelerin ısı nedeni ile girdiği şoku bünyesinden uzaklaştırması için yemek dinlendirilmeli ve atılan tuz ve baharatlarla özdeşleşmesi için zaman tanınmalıdır.

Yorumlar