İştah kesme yolları

İştah kesme yolları
İştah kesme yolları sağlık kategorimizin yeni yazısı...
Yiyecek tüketmek, tüm canlıların yaşaması için gerekli faaliyetlerdendir. Yemek alışkanlığı kazanırken kararında yemek, insan sağlığı ve fiziksel görüntüsü için çok önemlidir. Aşırı besin tüketimi, metabolizma ile enerjiye dönüşmediği sürece, vücutta yağ olarak birikir ve vücudun kitlesel olarak değişime uğramasına, başka bir söyleyişle şişmanlamaya neden olur, bu da insanın fiziksel görüntüsünü bozar. İnsanlar kilo alma ile ilgili yaşadığı sorunlara farklı çözümler aramaktadır. Genel olarak kilolu insanların ürettiği ve yanlış olan yöntemler, kendini aç bırakarak yemek yememektir. Yanlış olan bu yöntem kişiyi zayıflatmadığı gibi metabolizmayı da yavaşlatarak kişi sağlığının bozulmasına neden olmaktadır.

İştah nedir, iştah hormonları hangileridir?

Tüm canlılarda özellikle de insanlarda yemek yeme isteğini artıran istek ve arzuya iştah denir. İnsanların yemek yeme isteği ile ilgili bazı hormonlar bulunmaktadır. Öncelikle iştah artıran ghrelin adlı hormon, beyne mesaj yollayarak kişinin acıktığını ve yemek yeme arzusunu bildirir. İnsan bu hormon sayesinde yemek yeme arzusuna sahip olur ve yemek yeme işlevini gerçekleştirir. İştah kesici olan leptin hormonu ise insanın, yemek yeme işlevini gerçekleştirdiğinde, beyne tok olduğu mesajı vererek, yemek yeme durumundan vazgeçirir. Böylece insan fazla yemek yemeyerek hem sağlık hem de fiziksel yönden kendisini korur. Ancak ghrelin hormonu leptin hormonuna karşı dominant hale gelirse insanlar yemek yeme alışkanlığına devam ederek kilo almaya başlar.

İştah kesmek için nasıl bir yöntem uygulamalıdır?

İştah kesmek amacıyla genel olarak proteinli gıdalara ağırlık verilerek kahvaltı türünde hafif yiyecekler tüketilmelidir.
Yemek yeme hormonu olan ghrelin hormonuna karşı leptin hormonu baskın hale getirilmeli. Uyuyarak iştah kesilmesi sağlanabilir.
Yemek koyulacak tabak ebadı küçülterek, öncelikle göz ve beyin doyumu sağlanarak iştah kesilebilir.
Yemek sırasında konuşarak iştah kesilebilir. Ayrıca ana yemekten önce nane yaprağı, sebze çorbası, diyet bisküviler, kuru yemiş gibi gıdalar tüketerek fazla yeme isteği azaltılabilir.

Yorumlar