Çocuk yetiştirirken yapılması gerekenler nelerdir?

Çocuk gelişimi
Çocuk boş bir sayfa gibidir ne yazarsanız onu okursunuz, beğenmediğiniz bir şey okuyorsanız bilin ki onu siz yazdınız.Kişisel gelişimde temel çocuklukta atılır insanın sonradan kendi kendini geliştirmesi bir yere kadar mümkündür. Öz güvenli, mutlu, sağlıklı, geleceği parlak bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız bunun temelleri çok küçük yaşlarda atılmak zorundadır.Bu yazımızda çocuk gelişimi ile ilgili faydalı bilgiler sunacağız...
Beyin gelişimi anne karnında doğumdan 10 hafta önce başlar, ve ilk iki yıl çok hızlı ondan sonra daha yavaş olmak üzere 5 yaşına kadar beyin gelişiminin %90'ı tamamlanır.

Çocuk için hamileliğin son 10 haftası ve hayatın ilk 5 yılı çok önemlidir. Çocuklar doğuma 10 hafta kaladan itibaren bütün her şeyi duyarlar, hissederler; onun için, diyaloglarınıza, stresinize, yediklerinize, içtiklerinize dikkat etmeniz gerekir.


Çocuk gelişimi

Nasıl çocuk yetiştirmek lazım? 

Her şeyden önce çocuğa karşı dürüst olmak zorundasınız, kendinizin yapmadığı bir şeyi çocuktan istememelisiniz.
Çocuk ebeveynlerini taklit eder, eğer siz çocuğunuzdan memnun değilseniz aynaya dönüp bakın sizin gerçek yüzünüz gerçek kişiliğinizi çocuğunuzda görürsünüz.
Çocuğunuzu dinleyip, görüp, gözlemleyip çocukla diyalog kurmak, çocuğun ne sevdiğini keşfetmesine fırsat vermek gerekir.

Çocukların yanında kavga ve tartışma yaşamayın

Ben söyledim bunu yap, ben şöyle dedim şöyle olacak gibi yaklaşımlar son derece yanlış, çocuğunuzun bir birey olduğunu ve onun da düşüncelerinin var olduğunu ve karakteri olduğunu unutmayın.
Çocukla yetişkin gibi konuşmak gerekir, onun yerine karar vermemelisiniz, ona bir şey anlatırken de bir yetişkine anlatır gibi yorulmadan enerjinizi düşürmeden iletişiminizi tamamlamanız gerekli.


Çocuk gelişimi

Öz güven çocuğunuza vereceğiniz en büyük hediyedir

Her kadın çocuğunun sosyal olmasını ister, bunun için de herkes çaba gösterir değişik aktiviteler güzeldir ama bu aktiviteleri oyun haline getirmek çocuğu yormamak gerekir.
Çocuk hem sanata, hem spora, hem de doğaya, hem müziğe, hem enstrumana aynı anda ilgi duyamaz. Çocuğu her şeye aynı anda yönlendirmemek gerekir.
Korku merkezli eğitimden kaçınmak gerekli; yemeğini yemezsen seni öcüye veririm, babana söylerim, bak bu amca doktor iğne yaptırırım gibi telkinlerde bulunulmamalıdır.

İyi bir çocuk yetiştirmek için önce kendinizi yetiştirin

İyi bir çocuk yetiştirmek için insanın önce kendini yetiştirmesi gerekir, kişisel gelişim insanların kendi kendini kullanma kılavuzudur, özünde kendi kendini tanımaktan geçer. Çocukla iletişimde küçük detaylar çok önemlidir örnek olun, dürüst davranışlar sergileyin.

Çocuk gelişiminde en önemli faktörlerden biri sevgidir. Sevginin sınırı olmamalı sınırsız sevgi vermelisiniz, diğeri öz güven bunlar olmazsa olmaz iki nokta, eğer siz kendi öz güveninizi sağlarsanız, kendinizi geliştirirseniz çocuğunuzu da geliştirmiş olursunuz.

Çocuğunuzun bir birey olduğunu unutmayın ona saygı gösterin

Çocuğunuz bir birey bu dünyaya sizin isteklerinizi gerçekleştirmek için gelmiş biri değil onun kendi karakteri var, siz doktor olmak istiyordunuz "ben olamadım çocuğum olsun" diye düşünmeniz doğru değil; onun acaba genetik yapısı, karakteri beyni kişiliği neye yatkın onu dinlemek kendi kararını vermesine destek olmak gerekir.

Çocuğunuza balık vermeyin balık tutmasını öğretin

Bir akvaryum balığını normal sudan okyanusa koyarsanız kısa bir sürede büyük balıklar tarafından yutulur. Çocuğunuzu cam fanusta yetiştirirseniz çocuk ilerleyen hayatında düştüğü zorluklar karşısında mutsuz olur. Bir Çin atasözü "balık vermeyin balık tutmasını öğretin" der çocuk her düştüğünde birisi kaldırırsa birisi olmadığında kalkamayabilir.
Çocuk gelişimi

Çocuk Yetiştirirken Sabırlı davranın

Ne kadar yorgun olursanız olun çocuğunuzla vakit geçirmeye, onu dinlemeye ve hayallerini öğrenmeye çalışın. Eline tablet bilgisayar verip sizinle sürekli iletişimini azaltmasına engel olun. Bilgisayar oyunları için belirli bir süresi olsun ve o süreye mutlaka uyun. Çocuğunuz bilgisayarla değil sizinle oynarsa daha mutlu olacağını unutmayın.
Kimse iyi anne baba olarak doğmaz yolda öğrenilir anne baba olmak...
Çocuğunuzla sağlıklı, mutlu yıllar geçirmeniz dileğiyle...

Yorumlar