En güvenilir İnternet alışveriş siteleri nasıl anlaşılır?

güvenli alışveriş
Online alışveriş kadınların hayatını kolaylaştıran teknolojik bir nimet. En ucuz alışveriş sitesini bulma çabası zaman zaman problem olabilmekte. Artık neredeyse her ihtiyaç için İnternet var, bundan çok değil on yıl önce İnternet'ten market alışverişi yapılabileceği söylense çoğu kadın inanmayabilirdi.
Çoğu zaman kadınların hayatını kolaylaştıran İnternet alışveriş siteleri bazen en uygun fiyatlı alışveriş yapmak isteyen kadınların kabusu da olabilmekte.
Bu yazıda en güvenilir İnternet alışveriş siteleri nasıl anlaşılacağı hakkında bilgi verirken, alışveriş yapacak kadınlara rehber olmaya çalışacağız.

En güvenilir İnternet alışveriş siteleri nasıl anlaşılır?

Online alışveriş sırasında üç nedenle problem yaşayabilirsiniz:

1 Amacı dolandırıcılık olan alışveriş siteleri
2 Replika (imitasyon) ürün satan siteler
3 İşini kötü ve eksik yapan e alışveriş siteleri
En önemli konu ürün fiyatıdır normalde 100 TL olan bir ürün 10 TL'ye satılıyorsa mutlaka şüphelenin. Replika ürün satışı da dolandırıcılık da suç teşkil ettiğinde bir şirketin bu siteleri işletmesi beklenmez; öncelikle sitede şirket unvanı, adres bilgisi ve telefonu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bilgileri olmayan ya da şüphelenilen İnternet alışveriş mağazalarından alışveriş yapılmamalıdır. Sitede şirketin unvanı, adres bilgisi, telefonu olan sitelerin unvanının doğruluğu ticaretsicilgazetesi.gov.trüzerinden sorgulanabilir.
Şirketin hali hazırda faaliyette olup olmadığı telefonla ya da maille; X ürününün kırmızı rengi var mı? Y ürünün m bedeni var mı? gibi sorular sorularak cevap alınıp alınamadığı teyit edilebilir.

güvenli alışveriş 2

Şikayet sorgulama

Şikayet sorgulama İnternet sitesinin adı yanına şikayet yazarak Google'da aratarak şikayet sorgulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken her şikayetin doğru olup olmadığıdır. Rakip firmalar, ya da firmaya garezi olan kişiler kasıtlı yalan şikayette bulunabilir. Burada şikayetin çok olması bir kriter olarak önemlidir.
Amacı dolandırıcılık olan alışveriş siteleri genelde en çok bir kaç ürün satar ve şikayetler İnternet'e düştükçe bir kaç ayda bir site alan adını değiştirirler, bu siteler sıklıkla site tasarlatmak pahallıya mal olacağı için tüm içeriği resim olarak siteye atarlar sitenin tamamen resimden oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir. (Bunun için Ctrl+A yapabilir ya da sağ tıklayıp tümünü seç diyebilirsiniz)

Kapıda ödemeye aldanılmamalı

Sitesinde şirketin unvanı, adres bilgisi, telefonu olmayan amacı dolandırıcılık olan alışveriş siteleri %100 güvenli alışveriş, kapıda ödeme vb. cümlelerle sıklıkla insanları kandırmaya çalışmakta;
Nasılsa kapıda ödeyeceğim zaten gelmezse ödeme yapmam diye düşünülmemeli, kargo firmaları kapıda ödeme sırasında müşteri talep ederse kutuyu birlikte açması ve ürün kontrol edildikten sonra bir problem varsa tutanakla iade alması zorunludur fakat çoğu kargo görevlisi vaktim yok, bizim görevimiz değil vs. diyerek buna yanaşmamaktadır, bunu bilen dolandırıcılar rahatlıkla kapıda ödemeyle ürün göndermekte, alakasız, sahte ya da çakıl, kumaş parçası gibi çöp yollayabilmektedir. Problem yaşamamak için kapıda ödeme ile alışverişlerde mutlaka ürünü kontrol ederek alın.

İlk izlenim en iyi izlenimdir

İçeriği özensiz, tasarımı kötü, eksik sayfaları olan dil kullanımı hatalı (örneğin onlayn alışveriş yazan bir site:)) görüntüsüyle güven vermeyen sitelere dikkat edin.

İnternet'ten alışveriş sanal mı gerçek mi?

İnternet'ten yapılan alışveriş için kullanılan sanal alışveriş tabiri gerçeği yansıtmıyor. İnternet'ten alışveriş yapmanızla, bir mağazadan alışveriş yapmanız arasında aslında çok da fark yok. Nasıl bir mağazadan alışveriş yaparken dekorasyonundan tutun da eski bir firma olup olmadığına, tabelasından, insanların sıklıkla mağazaya girip girmediğine kadar çeşitli kriterler önemsiyorsanız internet alışveriş sitelerinde de benzer kriterlere dikkat etmelisiniz.
İşi İnternet olanlar genellikle çok daha ayrıntılı kontrol etse de wmaraci.com/site-analiz den alışveriş yapmak istediğiniz sitenin bilgilerini kontrol edebilirsiniz.
Burada önemli olan 3 kriter var
Google indexi: Dünya devi site google İnternet'te bulunan siteleri tarar ve dizinine ekler normalde iyi bir sitenin bütün alt sayfalarının indexlenmesi beklenir fakat çok ziyaret edilmeyen, ya da yeni olan seo konusunda yetersiz sitelerin tüm sayfaları Google'de yer almayabilir. Sitesinde 800-900 ürün olduğu halde 8-9 indexi olan siteler çok dikkate alınmamalıdır.
Alexa dünya sırası: İnsanlar bir siteye girdikçe bu istatistikler tutulmakta ve alexa.com bunu yayınlamaktadır. Bu sıralama bazı robot programlarla düşürülebilse de artık Google'ın bunu farketme olasılığı çok yüksek olduğu için site sahipleri buna genel olarak pek yanaşmamakta ve bu sıralama bilgisi azda olsa bilgi vermektedir (bir mağazanın çok müşterisi insanların bir bildiği vardır) Tek başına bu kriterle alışveriş yapmayın ama Alexa dünya sırası 1 milyondan fazla olan sitelerden alışveriş yaparken dikkatli olun.
Domain Yaşı: Domain yaşı alan adının (örneğin:www.kadinvedekorasyon.com) ne kadar süredir kaydedildiğini gösterir. Nasıl bir mağazanın uzun yıllardır faaliyette olması önemliyse domain yaşı da dikkate alınabilir.
Ayrıca bir sitenin yıllar içinde değişimini archive.org dan bakabilirsiniz.
Bunun dışında yukarıda yazılanlara ek olarak teknik bir konu olan ücretli SSL sorgulaması yapılabilir fakat bu herkes için her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca ödemelerinizi güvenceye alan, İninal kart, BKM Ekspres gibi ön ödemeli kart çözümlerine de başvurabilirsiniz.
Güvenli alışverişler diliyoruz.

Yorumlar