Sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmeli?

sağlıklı beslenme
Güzel görünme isteği tüm kadınların ortak amacı; bu nedenle kadınlar daha iyi görünmek için hayatları boyunca yüzlerce farklı diyet uygulayıp ideal kilolarına kavuşmak için çaba sarf ediyorlar. Zaman zaman başarılı da olsalar verilen kilolar çoğu zaman iki katı olarak geri alınıyor.

Burada yapılan ortak hata istenen kiloya ulaşmak için belirli bir dönemi sağlıksız şok diyetlerle geçirip, tek tip beslenmeyle sürdürülemez bir sıkıntı dönemi geçirilmesi. Yapılması gereken ise şok diyetlerden ve tek tip beslenmeden kaçınıp diyet yapmayıp sağlıklı beslenerek kaliteli bir yaşam sürmek.

Bu yazıda sağlıklı yaşam için gerekli altın kurallardan bahsedeceğiz.




Sağlıklı yaşam için üç temel kritere dikkat etmek gerekli; beslenme, hareket ve uyku.

Beslenme

Şüphesiz en önemli husus beslenme.
Ana öğün ve ara öğün olarak beslenmeliyiz. Üç ana öğün kesinlikle tüketilmeli ve ara öğün iki ya da üç ara öğün olarak gerçekleşmeli.
Alacağınız gıdalarda tek tip değil; dengeli beslenme önemli bir gün içerisinde dengeli bir şekilde alınması gerekli beş besin grubu bulunmakta

Süt ve Yoğurt Grubu

Bu grup Kalsiyum, protein, riboflavin ve fosfor sağlar. Kemik ve bağırsak sağlığı için önem taşır.

Et, Balık ve Tavuk Grubu

Bu grup en kaliteli protein kaynağı olması yanısıra size demir, magnezyum ve çinko sağlar. Kan eksikliğini önler.

Ekmek ve Tahıl Grubu

Doğru tahıl tüketimi önemli; beyaz ekmekten kaçınmak gerekli. Doğru tahılı ölçülü şekilde tükettiğiniz taktirde beyin için gerekli enerji kaynağı olan glikozu almış olursunuz.

Sebze ve Meyve Grubu

Her gün dört porsiyon sebze meyve tüketilmesi gerekli. Sebze tüketiniz bir öğün pişmiş bir öğün salata olarak çiğ tüketmemiz uygun olacaktır.

Yağ ve Şeker Grubu

Bu grup biraz tartışmalı. Şeker bağımlılık yapan bir besin.
Hep aynı gün aynı saatte çikolata yediğinizde 3-4 gün sonra aynı saat aralıklarında tekrar çikolata yemek istersiniz.
Araştırmalarda şekerin beyin algısında giderek arttığı görülmüştür. Buda her şeker tüketiminizde bir önceki tüketiminizden daha fazlasına ihtiyaç duymanıza sebep olmakta, zamanla şekere bağımlı hale gelinmekte.
Bu durum beraberinde tansiyon, diyabet gibi bir çok metabolik sendrom ortaya çıkarmasının yanında kilo almanıza da neden olmaktadır.
Şeker kalbin pompalama mekanizmasını etkilemekte ve kalpte arıza riskini arttırmaktadır şeker temel olarak kalp krizinden sorumlu kötü kolesterolü ve trigliseridleri arttırır.
Meyve ve tahıllardan şeker ihtiyacımızı karşıladığınız için şeker almanıza gerek yok ama vücudunuzun kaliteli yağa ihtiyacı var.
Yağ yemeden yağ yakamazsınız. Sınırlı miktarda doğal tereyağı ve zeytin yağı ile fındık ve badem tüketerek yağ ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

Kahvaltı

Günün en önemli öğünü kahvaltı.Kahvaltı yapmadan güne başlamamak gerekli.
Kahvaltıyı atlarsanız diğer öğünlerde daha fazla yemek yer, kahvaltıda atlanan öğün öğle ve akşam yemeğinde iki katı olarak yenilerek kilo almanıza sebep olur.
Bir çok insan bir çok öğünü atlıyor ya da tek öğünle beslenerek uzun süre aç kalıyorum fakat neden zayıflayamıyorum ya da sadece bir öğün yiyorum çok fazla yemiyorum ama zayıflayamıyorum diyor. Bunun sebebi de bu uzun süre açlıklar sonucunda biranda yemek yemek vücudun yağ depolamasına neden olmakta ve böylelikle ne yazıkki tek öğün yemekle kilo alınmakta.

Kahvaltı Ne Zaman Yapılmalı?

Kahvaltı için bir zaman kısıtı yok kalktıktan sonra hemen de yapılabilir, yarım saat bir saat beklenmesi gerekmemekte.

Kahvaltıda Nasıl Beslenilmeli?

Kahvaltıda protein ağırlıklı beslenilmeli. Protein ağırlıklı beslenme uzun süreli tok kalınmasını sağlamakta.
Kahvaltıda eksik olmaması gereken en önemli besin yumurta;
Yumurta çok uzun süre tok tutan önemli bir protein kaynağıdır.
Yumurta haşlamış olarak yenmeli ya da yağsız tavada omlet yapılarak yenmeli(peynir ve sütle karıştırarak omlet de yapılabilir).
Yağsız yapamayanlar tavaya peçeteyle biraz yağ sürüp ardından yumurta yapabilir.
Proteini fazlalaştırmak için yumurta, süt, peynir; bir kapta karıştırıp omlet yapılabilir isteğe göre yulaf da ilave edilerek daha doyurucu ve lif kaynağı da ilave edilmiş olur.
Kahvaltıda 5-6 zeytin tüketilebilir. Zeytin faydalı yağ içerir omega 3 kaynağıdır fakat porsiyon miktarı çok önemlidir.

Öğle ve Akşam Yemeği

Öğle ve Akşam yemeklerine mutlaka çorba ile başlanmalı temel beş besin grubundan dengeli miktarda tüketilmelidir.

Ara Öğünler

Ara öğünlerde kuru yemişler; çiğ badem, çiğ kaju, ceviz, yaban mersini, kuru kayısı ve kuru erik tüketilebilir.

Hareket

Metabolizmanın hızlanmasında ki en önemli etmen egzersiz yapmaktır.
Bir kişinin kas kütlesi ne kadar çok olursa metabolizması da o kadar hızlı olacaktır.
Spor yapıldığında depomin denilen bir hormon salgılanıyor ve bu da sizin mutlu olmamızı sağlayacaktır.
Normal kilonuzdaysanız haftada iki ya da üç gün günlük bir saat egzersiz yapmanız ve vaktiniz müsaitse araç ya da toplu taşımayı az kullanarak yürümeniz gerekli. En azından işten dönerken bir durak önce inip yürüyebilirsiniz.

Uyku

Uyku düzeni kilo kontrolünde çok önemli, düzensiz uyuduğunuzda ya da çok geç saatlerde uyuduğunuzda o süreçte daha fazla yeme ihtiyacı duyarsınız.
Ayrıca uykusuzluk stres kaynağı olacağı için abur cubur ve sağlıksız besinlerden kaçınmanızı da zorlaştıracaktır.
Son söz tüm bu söylenenleri harfiyen uygulamanız her zaman mümkün olmayabilir önemli olan küçük kaçamaklar sonrası düzeninizi bozmamanız, ideal kilonuzda olmanız dileğiyle...




Yorumlar

  1. Sağlıklı beslenme deyince akla meyveler geliyor hemen, ama aşırıya kaçmamak gerek meyve tüketirken doğal da olsa şeker içeriyor.

    YanıtlaSil
  2. düzenli uyku gerçekten en önemlilerinden birisi, ben genelde 12 gibi yatar 8 gibi kalkarım, 8 saat uyku en ideali sanırım.

    YanıtlaSil
  3. 3 öğün çokça yemek tüketiyoruz hepimiz ama yanlış, bunu 6 öğüne çıkarıp azar azar yemek en doğrusu. 3 ana öğün 2 ara öğün gibi.

    YanıtlaSil
  4. sağlıklı beslenmek tek başına yetmiyor hareket etmemiz şart, yani spor yapmalıyız, sadece oturup yediğimize içtiğimize dikkat ederek olmaz.

    YanıtlaSil
  5. güne iyi ve sağlıklı, dinç başlamak istiyorsak kahvaltıyı atlamamız ve güzel yapmamız şart.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder