Un helvası nasıl yapılır?

Un helvası

Helva yüzyıllar boyunca kültürümüzün bir parçası olarak hem sevinçte hem de üzüntüde sıklıkla tüketilen bir tatlı bu yazımızda mutfaklarımızın vazgeçilmezi un helvasının pratik tarifine yer veriyoruz.



Un helvası malzemeler

5 su bardağı dolusu un
3 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı dolusu şeker
2 bardak su
Süslemek için kıyılmış ceviz, fındık ya da antep fıstığı

Un helvası yapılışı

Çelik tencereye 3 su bardağı sıvı yağ ekleyip harlı ateşte kızdırın. Sıvıya kızarken en son aşamada tencereye eklenecek 2 su bardağı dolusu şekeri 2 bardak su ile bir kapta karıştırarak şerbet haline getirin.
Ocakta kızdırdığınız yağınıza 5 su bardağı dolusu unu tek tek karıştırarak ilave edip harlı ateşte dipi tutmadan biraz sertleşip rengini alana kadar karıştırın.
Helva rengini ve kıvamını almaya başlayınca ocağın altını kısarak karıştırmaya devam edin. Helvayı toplamda 20 -25 dakika kavurduktan sonra altını kapatın ve 5 dakika karıştırmaya devam edin.
5 dakika karıştırdıktan sonra içine en başta hazırladığınız şerbeti yavaş yavaş yedire yedire ilave edin. Bu aşamada üzerinize sıçramaması için ocağı kapattıktan 5 dakika sonra şerbeti dökmeye özen gösterin. Yavaş yavaş şerbeti ilave ederek takriben 5 dakika kadar un helvasını karıştırmaya devam edin.
Un helvasını tabaklara koyup baklava dilimler gibi bıçakla keserek ya da elinizde yuvarlayarak ve dilerseniz ceviz, fındık ya da antep fıstığı ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

Yorumlar