Akciğer için faydalı besinler

Akciğer için faydalı besinler görsel
Bu yazımız akciğer için faydalı besinler hakkında bilgi içermektedir...
brokoli

Brokoli

Brokoli, vitamin ve mineral bakımından zengin bir sebzedir. Brokoli'deki kalori miktarı ihmal edilebilir seviyede olduğundan, tüm diyetlerenize dahil edebilirsiniz. Akciğer için faydalı besinler arasında olan brokoli karnabahara benzemekle birlikte yeşil renktedir. İtalyanca broccolo kelimesinin çoğuludur, çiçekli lahana anlamına gelir. Lahana ailesinden Brassicaceae'ye aittir. Bu sebze 2000 yıldan beri Avrupa'da kullanılmakta olup İtalyan mutfağının ana bileşenlerindendir. Brokoli çiğ, buğulanmış, kızartılmış, fırınlanmış vb. yenilebilir. Kaynatma özellikle kanser karşıtı bileşiklerinin seviyelerini düşürebileceğinden önerilmez.

Brokolinin besin değerleri

Yüksek C vitamini, K, A, B6. Lif açısından zengin. Diindolilmetan ve selenyum gibi kanser karşıtı özelliklere sahip besinler içerir. Diindolilmetan da antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Potasyum ve manganez açısından zengindir. Tiamin, riboflavin, pantotenik asit, fosfor, magnezyum ve demir açısından zengindir.

Brokolinin sağlığa faydaları

İçindeki antioksidanlar zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olurlar. Kansere ve kansere neden olan ajanlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Bu sebzedeki indoller, meme kanseri ve prostat kanseri gibi hormon düzeyiyle ilgili kanserleri önler. Alzheimer hastalığı, mide, kolon ve akciğer kanseri ve diyabetin kilo verme, anti-oksidanların yüksek içeriği nedeniyle yaşlanmayı önleme, kolesterolü azaltma, kontrol etme veya önleme; brokoli'nin diğer sağlık yararlarının bazılarıdır. Kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Demir emilimini arttırır. Bulundurduğu kalsiyum, sağlıklı dişler ve kemiklere fayda sağlar. Potasyum vücut metabolizmasına, su dengesine, elektrolit fonksiyonlarına ve kalp ve böbrek sağlığına yardımcı olur. Krom, kan şekeri ve insülin düzeyini düzenler. Diyabet hastaları için özellikle faydalıdır. Brokolide bulunan yüksek lif kabızlığı önler. Artrit belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bu sebzede bulunan karotenoidler gözlerin sağlığını korumaya yardımcı olur ve katarakt gibi hastalıkları önleyebilir. Yeterli folik asit içerdiğinden, çocuklarda doğum kusurlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Soğuk algınlığı gibi birkaç yaygın rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olur. brüksel lahanası

Brüksel lahanası

Oldukça düşük glisemik indeks (karbonhidratların kandaki glikoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemi ) değeri bulunan brüksel lahanası; diyet yapanlar için ideal bir besin kaynağı olmasının yanı sıra çok çeşitli antioksidanlar içerir. 100 gr Brüksel lahanası; 3,38 gr protein, 45 kalori, 85 mg C vitamini ve 0 kolesterol içerir. Prostat, kolon ve rahim kanserlerine karşı koruma sağlayan brüksel lahanası bağışıklık sistemini güçlendiren bir takım maddeleri içermesi nedeniyle, kuvvetli bir anti bakteriyel ve antiviral özelliğe de sahiptir. Akciğer rahatsızlıklarına iyi gelen brüksel lahanası, C vitamini için harika bir kaynaktır, C vitaminine ek olarak, A ve E vitamini gibi diğer vitaminler açısından da zengindir. vücudu zararlı serbest radikallere karşı koruyan Brüksel lahanası sahip olduğu bir takım maddeler nedeniyle yaşlı hastalarda retina hasarı problemine karşı koruyucu olduğu görülmüştür.
  Çin lahanası

Çin lahanası

Çin lahanası; vitaminler, mineraller, amino asitler vb gibi birçok temel besin bakımından son derece zengin olan yeşil yapraklı bir sebzedir. Akciğer için faydalı bir besin olan çin lahanasının bilimsel adı Brassica chinensisdir. Bu sebze yetiştiriciliği 6000 yıl önceye dayanır ve Çin mutfağının vazgeçilmez sebzesidir. Çin lahanası, brokoli, lahana, karnabahar ve brüksel lahanası gibi sebzeler içeren bitki ailesi Cruciferae üyesidir. Çin lahanası A, C ve K vitaminleri gibi birçok temel vitamin içeren zengin bir kaynaktır. A vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişi, sağlıklı görme ve kemiklerin ve dişlerin düzgün şekilde büyümesi için gereklidir Çin lahanası kan basıncının düşürülmesine ve kas oluşumuna yardımcı olan potasyumun en iyi kaynaklarından biridir.

Yorumlar