Çocuk anneden neler öğrenir?

Çocuk gelişimi
Çoğu kadın çocukları yanında davranışlarına pek dikkat etmez oysa çocukları hayatları boyunca annelerinin davranışlarından etkilenecektir bu yazımızda "Çocuk anneden neler öğrenir?"i tartışacağız...

Çocuk anneden neler öğrenir?

Tüm canlılar hayata gözlerini açtıkları andan itibaren kendilerine rehberlik edecek ve dünyayı tanıtacak kendi türlerinden canlılara ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ise aile ortamında dünyayı keşfederler. İnsanın bebeklik döneminden itibaren en çok iletişim kurduğu kişi annedir. Çocuk anneden " tüm hayatı" öğrenir dersek yanılmış olmayız. Çünkü anne çocuğun ilk öğretmeni ve ilk rol modelidir. Koşulsuz bir sevgiyle anneye bağlanan çocuk, annenin tüm davranışlarını ve duygularını içselleştirerek kendi kişiliğini oluşturur.
Çocuk eğitimi
Çocuk anneden neler öğrenir? Sorusu için aşağıdaki sınıflandırmaları yapabiliriz
1) Duygusal öğrenimler: Sevgi dolu, neşeli, merhametli, şefkatli, anlayışlı bir annenin çocuğunda aynı pozitif duygular gelişir. Ama eğer anne öfkeli, sevgisini göstermeyen, daha katı, kontrolcü ve anlayışsızsa bu annenin çocuğunda da benzer negatif duyguların geliştiğini görebiliriz. Duygular bulaşıcıdır bu nedenle çocuklar annelerin duyguları ile şekillenirler.
2) Davranışsal öğrenimler: Aile içinde olaylar karşısında sergilenen davranışlar çocuğun davranışlarını şekillendirir. Çocuklar birer kayıt cihazıdır. Biz fark etmesek bile her an bizim davranışlarımızı kaydederler. Özellikle de anneyi. Kendimize dönüp bir bakarsak, gün içinde bile annemizin belki de eleştirdiğimiz, sevmediğimiz birçok davranışını aynen yaptığımızı görürüz. Olaylar karşısında verdiğimiz tepkiler gösterdiğimiz davranışlar bile annemizden izler taşır.
3) Toplumsal öğrenimler: İnsanlar toplum içinde nasıl davranmaları gerektiğini ilk olarak aileden özellikle anneden öğrenirler. Yeme içme adabından komşuluk ilişkilerine kadar ya da gelenek göreneklerden misafir ağırlamaya kadar tüm toplumsal kuralların öğreticisi annedir. Örf ve adetlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında anneler büyük rol oynarlar. Toplumsal becerileri gelişmiş bir annenin yetiştirdiği çocuk da insanlarla kolay iletişim kurabilen toplum kurallarını bilen ve uygulayan bireyler olurlar.
4) Kişilik oluşturma: Kişiliğimiz bizim kim olduğumuzu anlatır. Nasıl bir insan olduğumuzu ve sınırlarımızı belirler. Sağlam kişilikte olan bireylerin çocukluklarında sevgi dolu bir ailede yetiştikleri gözlemlenebilir. Tabi ki istisnalar vardır. Aile sevgisi özellikle de anne sevgisi almış bireyler daha düzgün kişilikler sergiler. Ama çocuğun özellikle anne ile sorunlu ve sevgisiz bir geçmişi varsa problemli kişilikler oluşur.
Bu soruya verdiğimiz yanıtlar elbette ki yeterli değildir. Çocuk anneden yaşamayı, dünyayı, sevgiyi, merhameti, mutluluğu, insanları öğrenir. Bunu da annenin gözünden yapar. Annenin çocuğa gösterdikleri ne kadar güzel olursa çocuk da o kadar mutlu ve sağlam bir birey olur.

Yorumlar