Çocuklara toplum içinde nasıl davranılmalıdır?

üzgün çocuk
Bu yazımızda çocuklara toplum içinde nasıl davranılması gerektiğinden bahsedeceğiz...
Çocuklarımız bizim geleceğimiz, onları gelecekte kendileri ve toplum için faydalı bir birey olacak şekilde eğitmemiz gerekli. Onların gelecekte fikirlerini hür bir şekilde çekinmeden ve saygı çerçevesinde söyleyebilmeleri çocukluklarında ki bizim onlara karşı davranışlarımızla doğru orantılıdır. Bir topluluk içerisinde çocuğunuzla olan iletişiminiz gelecekte çocuğunuzun başka bir toplulukta sergileyeceği tavra zemin oluşturacaktır. Örneğin bir marketten alışveriş yaptınız ve kasiyer size yanlışlıkla fazla para üstü verdi bu durumu fark edip parayı iade edeceğinize cebinize atarsanız çocuğunuzun okuldan arkadaşının silgisini eve getirmesine kızmamalısınız. Birey o çocukluk dönemini hatırlamasa bile davranışlarıyla bilinç altında yer edindiği görülebilir. Peki çocuklara toplum içinde nasıl davranmak gerekir.
sinirli baba ve oğlu

Çocuklara toplum içinde nasıl davranılmalıdır?

Çocuklarda masum bir ego vardır. Çocuk asla çocuk olduğunu kabul etmez ve kendini o aile büyükleri gibi olgun bir birey olarak görür. Ama sonra büyüdükçe hep o çocukluk özlenir. Çünkü o olgunluğun getirdiği sorumluluklar vardır ve o yükler artık ağır gelmeye başlar. Neyse konumuza gelecek olursak o ego eğer bir topluluk önünde kırılırsa bu çocuğa bir öz güven eksikliği katar ve gelecekte kendine güveni olmayan, topluluk içerisinde konuşmaktan çekinen, kendisini ifade edemeyen bir bireye dönüşebilir. Bu yüzden bir toplulukta çocukların fikirlerini dinlemeli onlara düşünceleri ne kadar çocuksu ve saçma da olsa fikirlerini sunma imkanı sunmak gerekir.
anne ve kızı

Aşırıya kaçılmamalı

Tam tersi bir çocuğa bir toplumun içinde sanki olgun biriymiş gibi davranmakta çocuğa gereksiz bir öz güven verir ve bu seferde büyüklere karşı saygı kaybolabilir. Bu durumda işler iyice çığırından çıkar ve gelecekte daha tehlikeli bir birey olabilir. Başkalarının fikirlerini önemsemeyen, egoist, kendi doğruları olan herkesi haksız gören birey ortaya çıkma ihtimali yüksektir.

Peki ne yapmalısınız?

Bu durumda çocuğa toplumda ne onurunu kıracak şekilde onu aşağılayacak bir tavra girmek gerekir ne de onu sanki orada en önemli kişi oymuş hissine kapılmasını sağlamamanız gerekir. Ona sıradan bir çocuk olduğu gösterilerek fikirlerini sunmasını sağlamak ve o fikirlerine karşı yanlış ve doğruyu uygun bir dille anlatmak gerekir.

Yorumlar