Çocuklarda İnternet bağımlılığı çocuğunuz İnternet bağımlısı mı?

Çocuklarda İnternet bağımlılığı
Çağımızın büyük sorunlarından çocuklarda İnternet bağımlılığı bu yazımızın konusu, bu yazıda İnternet bağımlılığın tanımı ve bu bağımlılıkla nasıl mücadele edilebileceğini bulabilirsiniz...
Genel anlamda bağımlılık; kişinin yaşamını olumsuz etkilediği ve sağlığını tehdit ettiği halde bu bağımlılığı yaratan etkenden vazgeçememesidir. Bağımlılığın diğer bir özelliği de bağımlılığının bilincine varmasına rağmen kişinin kendini durduramamasıdır. İnsan yaşam ve sağlığını tehdit eden birçok bağımlılık gibi İnternet bağımlılığı da aynı tehlikeyi arz etmektedir ve ne yazık ki diğer bağımlılıklara göre daha erken yaşlarda başlayabilmektedir.
Çocuklarda İnternet bağımlılığı 2
Ebeveynler daha çok çocuklarının ödev yapma, daha çok bilgiye ulaşabilme ve çok daha verimli araştırma yapabilme imkanı sunduğu düşüncesiyle İnternet kullanımını gerekli görürler ancak; gerekli sınırlandırmalar yapılmadığında çocuklar üzerinde kötü etkiler yaratması ve gereğinden fazla kontrolsüz kullanımlar sonucu bağımlılık yaratması tehlikesiyle karşı karşıya kalınmaktadır. İnternet bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi önce kısa sürelerle başlar daha sonraları hissetmeden kontrol edilemez boyutlara ulaşır ve çocuk anti sosyal bir yapıya dönüşür. Bu nedenle İnternet bağımlılığında da diğer tüm bağımlılıklarda olduğu gibi ailenin ve ilgili şahsın bilinçlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gereklidir. İnternet kullanımının bağımlılık haline dönüşmemesi için bazı önlemler alınabilir. Bunlardan bir tanesi İnternet Kullanım Sözleşmesidir. Çocuğunuzun İnternette gereğinden fazla zaman harcamaması için, internete gireceği saatlerin, ziyaret edebileceği sitelerin sınırlandırılabilmesini düzenleyen yazılı bir sözleşme imzalanabilir. Diğer yandan bilgisayarın, tüm aile bireylerinin zaman geçirdiği bir ortamda konulması önerilebilir. Belli bir kullanım süresinden sonra bilgisayarın kendini kapatacağı şifre sistemi uygulanabilir. Ayrıca ailenin çocuğa, sosyal aktivitelere katılabileceği, arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirebileceği ortamlar yaratması da seçenekler arasındadır. Bir anne ve baba olarak, çocuğun İnternet kullanımını yasaklamak ise asla ve asla bir çözüm değildir. Yasaklamak yerine, İnterneti doğru ve etkili kullanım biçimleri çocuğa gösterilmeli, bilinçli kullanıma teşvik edilmeli, İnternetin kütüphane, hızlı iletişim aracı, güncel bilgilere erişebileceği ve daha birçok yararlarından faydalanabilmesini sağlayacak yollar göstermelidir.
Çocuk yetiştirirken yapılması gerekenler nelerdir? Yazımız ilginizi çekebilir.

Yorumlar