Ebeveynler çocuklarıyla nasıl iletişim kurmalı?

sevimli erkek çocuğu
Bu yazımızda ebeveynlerin çocuklarıyla nasıl iletişim kurması gerektiğinden bahsedeceğiz...
Ebeveynler genelde çocuklarına duydukları derin sevgi nedeniyle onlara oldukça korumacı bir tavırla yaklaşırlar. Bu eğilim çocuk büyüdükçe yok olmakla birlikte bazen tam tersine daha da artmaktadır. Özellikle çocuk küçükken korumaya daha fazla muhtaç olduğundan anne ve babalar davranışlarının ilerideki sonuçlarını düşünmeden çocuklarına karşı aşırı korumacı, savunmacı ve her istediklerini her an yapacak şekilde hazır beklemektedirler. Lakin bu oldukça tehlikeli bir durum olmakla beraber anne ve babanın gereğinden ilgisiz olması da oldukça tehlikeli bir durumdur. Peki, ebeveynler nasıl iletişim kurmalı?
anne kız eğlenenler
Öncelikle bu soruya ebeveyn - çocuk ikilisi arasında bakalım. Çocuk her zaman ben dinleneyim, benim dediğim olsun ister. Sağlıklı düşünebilen bir ebeveyn bu durumu kontrol altında tutmayı başararak, çocuğuna zamanına ve mekanına göre davranabilmeyi öğretebilmelidir. Ebeveyn - çocuk ilişkisi oldukça pamuk ipliğine bağlı bir iletişimdir. Çocuklarınızı yönlendirerek öğretmeli, iyiyi kötüyü hazır bir bilgiyle vermektense düşünmeye iterek ayırt etmeyi göstermelisiniz. Daha da önemlisi hayatı üzerinde bir kontrol sağlamaktansa ona sizinle nasıl sağlıklı iletişim kuracağını öğreterek hayatında size danışmasına fırsat vererek yetiştirmelisiniz.
mutlu aile

Anne ve babalar kendi aralarında nasıl olmalı?

Basit bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak çocuğunuz küçükken, geceleri uyumazken ya da diş çıkardığında çocuğunuzun huzursuz olması size de yansıyacak ve aranızda gerilime neden olacaktır. Böyle durumlarda birbirinize karşı olan isteklerinizi daha uygun, geniş vakitlerde, daha tatlı dille ve rica ederek dile getirmeli, bir sorun ortaya çıktığında birbirinizi dinlemeyi bilmelisiniz.

Çocuk - anne - baba her zaman iyi mi anlaşmalıdır?

Her zaman iyi anlaşmak mümkün olabilse de oldukça zor olacaktır. Ara ara çıkacak olan tartışma ve pürüzleri doğal karşılamalı, en az hasarla atlatmayı denemelisiniz. Anlayış, saygı ve dinleme güzel duyguların anahtarıdır.

Yorumlar