Gaz sancısının nedenleri nedir?

Gaz sancısı
Gaz sancısının nedenleri nedir? Sorusunun yanıtı yazımızda...
Gaz sancısı mide şişkinliği ve kaslarda baskı ile kendini gösterir. Çok yemek yemek midede gaz oluşmasına neden olduğu gibi, bazı gıdalar da aşırı gaz meydana getirebilirler ve bu durum bünyeden bünyeye değişim gösterebilmektedir. Örneğin bazı kişiler süt tükettikleri zaman midede şişkinlikle beraber gaz problemi yaşamaya başlarlar. Bazı kişiler ise biber ya da benzeri sebzelerin kabuklarını tükettiklerinde benzer bir durumla karşılaşırlar. O halde böyle bir durumu önlemek için kişinin kendine bu konuda iyi gelmeyen besinleri takip ederek belirlemesi ve tüketmemeye çalışması gerekir. Bünyeden bünyeye farklılık gösterebilmek koşulu ile gaz oluşumuna sebep olabilen gıdaları sıralamak gerekirse, muz, lahana, karnabaharı ve fasulye diyebiliriz. Ayrıca yoğun karbonhidrat içeren gıdalar da fazla tüketildiğinde mide gazı oluşturabilmektedir.
Hızlı yemek yemek de midede gaz oluşumuna ve sıkışmaya zemin hazırlar. Yemeği çok çiğneyerek ve yavaş yemek gerekir. Gıda alerjileri de yukarıda belirttiğimiz örneğe benzer bir şekilde kişiden kişiye farklılık göstermek koşulu ile gaz birikimine ve sancısına neden olmaktadır. Bu sebeple hangi gıdalara alerjinizin olduğunu saptamak, ona göre davranmak önemlidir. Bunun içinse bir doktora başvurup alerji testi yaptırmak gerekir.
Gaz sancısının bir diğer sebebi ise beslenme alışkanlıklarıdır. Uzun süre mideyi boş bırakmak ve birden yemek de gaz sancısını oluşturmaktadır. Bu sebeple eğer gaz sancısı gibi bir probleminiz var ise ve bu problem tekrarlı bir şekilde yaşanıyor ise kesinlikle önce beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeli ve düzeltmelisiniz. Az az ve sık sık yemek yemeli, doğru besinleri tercih etmelisiniz. Temel olarak bağırsaklarda kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklara yok açan her şey de gaz sancısına neden olmaktadır. Tam tersi de söz konusudur. Yani bağırsaklarda bulunan rahatsızlıklar da gaz sancısı oluşturabilmektedirler.

Yorumlar