Güneş yanığı için maske önerileri

Güneş yanığı
Yaz yavaş yavaş geliyor bol güneşli günlere girerken güneş yanığı için maske önerileri sunduğumuz yazımız yayında...
Güneş yanığının derecesi ve ciddiyetine göre evde tedavi edebilir veya bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekebilir. Güneş yanıkları ani oluşan şiddetli ağrı ve yaralar aynı zamanda güneşin sıcaklık etkisiyle beraberinde getirdiği ateşin yükselmesiyle, yanık türleri arasında en tehlikeli yanık türlerinden biri haline gelir ve bir cildiyeye veyahut acil servise gidilmesi gerekir. Acil servisler güneş yanığı için ilk yardımda bulunma kapasitesine sahiptir. Bu durumlar söz konusu değil ise evde yapılabilecek birçok tedavi yöntemi vardır. Öncelikle vücudun olası sıvı kaybını en aza indirebilmek için bol su içilmesine özen gösterilmelidir. Su vücudun direncinin ayakta kalmasına yardımcı olur ve aynı zamanda güneş yanıklarının iyileşme sürecine katkıda bulunup daha kısa zamanda geçmesini sağlar. Bu süreçte aspirin veya kan sulandırıcı haplar kullanılması tavsiye edilmez. Onun yerine ağrı kesici kullanılabilir. (doktorunuza danışınız)
Zeytinyağının ve salatalığın yanıklarda etkili bir tedavi uyguladığı halk arasında bilinen bir gerçektir. Güneş yanığı için maske önerileri olarak en başta salatalığın kabuklarını soyup (organik olması şartıyla) robotta ezin ve daha sonra bir kaba koyup içine bir tatlı kaşığı kadar süt ve yine bir tatlı kaşığı kadar da zeytinyağı, ekleyerek karıştırıp aynı şekilde ezin. Bu tarifi vücudunuza ve yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bir diğer önerimiz ise yanık kremleri, silverdin ve bepanthen. Bepanthen bebeklerde pişik kremi olarak kullanılır aynı zamanda güneş yanığı içinde kullanılabilir. Silverdin ise yanık kremi ve aynı zamanda yanıkların iz kalmasını engeller. Etkili bir kremdir ve tabi yine halk arasında en bilinen yöntem yoğurt tedavisidir. Yoğurt da diğerleri gibi etkilidir. Güneş yanığının sızlamasını ve uykusuz kalmanızı engeller.
Yanıklar ne kadar nemlenirse vücut o kadar çabuk iyileşmektedir. Ateş yükselmesinde uygulandığı gibi güneş yanığında da uygulanabilen bir başka öneri ise soğuk suyla ıslatılmış olan ıslak bezleri yanmış bölgelere konmasıdır. Güneş yanığı ağrılarından kurtulma kişiden kişiye göre değişmekle birlikte beyaz tenlilerin güneş yanığından kendilerini diğerlerine oranla daha çok koruması gerekmektedir.

Yorumlar