Hayvan bakımında dikkat edilmesi gerekenler

yavru kediler
Hayvan bakımında dikkat edilmesi gerekenler yazımızda...

sokak kedisi

Bilinçli hayvan bakımı

Ülkemizde evcil hayvan besleme alışkanlığı giderek artmaktadır. Pek çok insan evinde kedi, köpek, kuş, balık gibi hayvanları beslemektedir. Uzmanlar bu konu hakkında insanları günlük yaşantının stresinden kurtarmak, mutlu olabilmek adına hayvan beslemenin yararlı olduğunu belirtmektedir. Evcil hayvan besleyen insanların daha güçlü ve sağlıklı bir iletişim kurabildikleri de eklenmiştir. Fakat hayvan bakımında dikkat edilmesi gerekenleri bilmeden bu konu hakkında fikir sahibi olmadan bir evcil hayvan edinmemelisiniz zira okullar açıldığında yazlıklar sokağa atılan cins köpeklerle dolmaktadır. 

evcil hayvan

Sağlık

Kedi ve köpek gibi hayvanların bakımındaki en önemli aşama aşılama ve bağırsak parazitlerinin tedavisidir. Aşılama bulaşması çok kolay olan ölümcül hastalıklardan korunmak adına çözüme kavuşturulan bir yoldur. Bu nedenle beslediğiniz hayvanın aşılarının tam olması oldukça önemlidir. Aşılama yapılmayan hayvanlar beraberinde yaşadığı insanların sağlıkları içinde bir tehdittir. Parazitler kedi ve köpeklerin hayatlarının ilk evrelerinde ölümcül olabilir. Bu yüzden yavru kedi ve köpeklerde titiz davranılması gereken bir konudur.
kedi köpek

Beslenme

Yavru kedi ve köpeklerin beslenmesinde yetişkin bir hayvanla kıyaslama yapılmaması daha doğdurur. Örneğin yavru bir köpeğin bir bebek gibi bakıma muhtaç olduğunu unutmadan günde 2 saat aralıklarla besin ihtiyacının giderilmesi daha doğru olur. Yavru bir köpeğin ilk besin kaynağı süt olmakla birlikte ilerleyen zamanlarda yetişkin bir köpek olduğunda tavuk-et parça ve suları, salam-sosis, yemek artıkları, kuru mama gibi besinler sütün yerini alabilir.

Banyo

Tüylü ve postlu hayvanların banyo konusunda sağlıklarını tehdit edebilecek bir durum olmadığından ayda bir su ile yıkanmaları yeterlidir. Fakat tüy ve postlarında kene, pire gibi hayvanları barındırmamak adına sürekli fırçalamalı ve kontrolleri yapılmalıdır.
Bu hususların dışında hayvanların bakımı konusunda dikkat edilmesi gerek bir başka konu da beslediğiniz hayvanın mutlu olabilmesidir. Sık sık yer değiştirmemekle birlikte ait oldukları ortamlara benzer şekilde onları yaşama fırsatı vermeliyiz. Soğuk-sıcak, dar-geniş gibi etkenleri de göz önünde bulundurabilmeliyiz. Beslediğiniz hayvanın zoraki ve bilinçsiz bir şekilde beslemek yerine farkındalık sahibi ve mutlu bir şekilde beslemelisiniz.

Yorumlar