İnsanları alışverişte tanımak mümkün müdür?

alışveriş yapan kadın
Alışveriş sırasında davranışlarımız kişiliğimizi eleveriyor bu yazımızda alışveriş sırasındaki davranışlar ile bir insanı tanıyıp tanıyamayacağımızı tartışacağız...

İnsanları alışverişte tanımak mümkün müdür

İnsanların diğer insanlar hakkında yargı oluşturması tamamen bilimsel araştırmaların konusudur. Son zamanlarda bu çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Alışveriş eylemi üzerinden yorum yapılabilir mi? Yani insanları alışverişte tanımak mümkün müdür? Bir kişi ortalama kaç dakika alışveriş yapar? Kadınlar için bu rakam tüm alışveriş ürünleri baz alındığında 33 dakika erkekler için ise 14 dakikadır. Peki bir insanı bu kadar kısa sürede tanımak mümkün müdür?
alışveriş

Sosyolojik olarak alışveriş eylemi

Alışveriş dediğimiz eylem aslında sosyolojik olarak birçok argümanı barındırır. Örneğin bireyin ekonomik eylemini, tarzını, renk tercihini, kişiliğini, tükettiği gıdaları, sağlıklı yaşama bakışını, dinlediği müziği, kendinle barışık olup olmadığını içerir. Hem de kısa sürede bunu başarmak mümkün olacaktır.
mağaza

Kısa sürede alışveriş yapanları tanımak mümkün mü?

Mesela bir kadının kozmetik mağazasında aldığı ürünlere ve satın alma eylemine bakarak ekonomik durumunu, aldığı ürünlerin kullanış biçimi üzerinden yorum yaparak yaşam tarzı ve dinlediği müziği bulmak mümkündür. Ya da bir iş çıkışı markete gelmiş ve aperitif ürünler almış birinin poşetine bakarak sağlıklı yaşama sağladığı uyumu, ürünler ile alıcının vücut yapısı beraber düşünüldüğünde yaşam kalitesi ve spor yapıp yapmadığını çıkarmak mümkündür. Ya da ayakkabı almaya giden bir liseli öğrenciyi gözlemleyerek ne kadar kararlı biri olduğunu, zihinsel dünyasının ne kadar net olduğunu, ekonomik durumu üzerinden ailesinin maddi imkanlarını bulmak mümkündür.

Moda stil içerikli TV programları bize ne anlatıyor?

Son günlerde moda olan alışveriş yaparak bir tarz oluşturmaya çalışan kadınların yarıştığı TV programları büyük ilgi görmeye başladı. Yaklaşık yarım saat o programların birini izlediğiniz zaman en az iki yarışmacının hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Yorumlar