Moda tarihi hakkında bilmeniz gerekenler

moda tarihi
Bu yazımızda moda tarihi hakkında bilmeniz gerekenleri derledik...

Modanın varoluş biçimi

Moda, hayatın her anlamında bizleri kuşatan yeniliklerin öncüsü, tavrı ve görsel anlatımıdır. Kelime anlamı olarak değişiklik ihtiyacı ile belirli bir süre yaşantımıza giren geçici bir yenilik, bir şeye karşı aşırı düşkünlüktür. Moda terimi yüzyıllar öncesinden günümüze farklı söyleyişler ve yöntemlerle gelmiş, kalıcı bir yer edinmiştir. İnsanların ortaya yenilikçi bir tavır koyabilme içgüdüsü, tutkusu ve isteği modanın var olmasının yegane sebeplerinden biridir. Zaman içerisinde kendini gösteren olayların, toplumların, geleneksel yaşantımızın kusursuz bir aynası görevi gören moda, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası halini almıştır.

Moda tarihine bakış

defile

Moda tarihi ne zamana kadar gider?

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki moda, tarih öncesi çağlara kadar uzanan köklü, değişken ve sıra dışı bir akımdır. İnsanlığın hızlı değişim ve gelişimi ile modada değişmiş ve kendini geliştirmiştir. Mısırlıların orta çağ öncesi sıcaktan korunmak için ince kumaşlardan Sümerlilerin giydiği mantoya benzer kalın kumaşlarına, tunik ve sandaletlerin tercih edildiği antik Roma ya kadar bir başlangıç belirler modanın doğuş hikayesini. 13. Yüzyılda ise asillerin giysilerinde zenginliklerinin bir göstergesi olarak asaletlerini simgeleyen amblemler kullanmaları, halktan farklı olarak zengin giyimleriyle ortaya çıkmalarını sağlamıştır. Bu da göstermektedir ki toplumlarda ki giyim kuşam tavrı kişinin sosyal konumunu açıkça belirler. Moda bir varoluş biçimidir.

Moda hayatımızda

Tarihin her dönemi bize eşlik eden moda, yaşam tarzımıza yenilikçi tavrıyla her daim katkısını sağlamış, zaman içerisinde ihtiyaç olmaktan çıkarak, kişiliğimizi yansıtan bir oluşum halini almıştır. Moda, estetik algımızın yaratıcı, görsel bir ifadesi olarak, kendi tavrımızı farklı dokunuşlarla sergileme imkanı vermiştir. Her geçen gün değişimini hissederek kendini örnek aldığımız moda, anlayışını tarih içerisinde yaşanan olaylardan, toplumsal değişimlerden ve insanın özünden almıştır. Kısaca moda tarihin yansımasıdır.

Yorumlar