Yemek yemeyen çocuklar için iştah açan yemekler nasıl hazırlanır?

Aşçı çocuk
Yemek yemeyen çocuklar için iştah açan yemekler nasıl hazırlanır? Cevabı yazımızda...

İştahsız çocuğunuz varsa

Anne babaların büyük bir kısmı çocuğunun iştahsız olmasından yakınır. Doktorlardan iştah açıcı şurup isteyen ebeveynlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Çocuklarda iştahsızlığın nedeni fizyolojik değilse bebeklik döneminden kalma özellikle ek gıdaya geçişte yapılan hatalardan kaynaklıdır. En bilindik hata ise bebeklere "bulamaç" denen pekmez, süt, yumurta gibi besinlerin karıştırılarak verilmesidir. Diğer yandan sebzelerle geç tanışması çocuğun ilerleyen yıllarda bu gıdalara karşı ön yargılı olmasına neden olur. Sağlıklı beslenme anlayışı oluşmadığı takdirde ebeveynler gittikçe iştahı azalan çocuklarıyla mücadele etmek zorunda kalırlar.
Aşcı kız çocuk

Çocuklarda mutfakta şef olsun

Çocuklarla mutfakta ortak aktiviteler yapıldığında yemek eylemi eğlenceye dönüşür. Sebzeleri birlikte yıkayabilir; onun da doldurabileceği küçük dolmalar hazırlanabilir. Yemeğin hazırlanması, pişmesi ve servis edilmesi bir törene dönüştürülebilir. Öyleyse yemek yemeyen çocuklar için iştah açan yemekler nasıl hazırlanır?
Ispanak yatağında patates püresinden yapılmış bir civciv veya havuç ve zeytinlerden yapılmış bir araba sadece çocuklar için değil herkes için ilginçtir. İnce uzun çubuklar şeklinde kesilen ya da yuvarlak halkalar şeklinde dilimlenen yiyecekler her yaş grubunun hoşuna gider. Sunumun bir şölene dönüşmesi iştahsız çocukları nasıl olur da etkilemez? Diğer yandan çocuğun yemediği sebzeyi köftelerin içinde veya makarna sosunda gizlediğiniz zaman en azından yemesi kolaylaşacaktır. Süt içmiyorsa sütlaç denemeli veya yoğurtla yetinmelidir. Et yemiyorsa; yemeklerinde yumurta ve süte ağırlık vermek, ihtiyacı olan besini buralardan alabileceği tarifler hazırlamak gerekir. Ayrıca baharatların iştah açma özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Bir tutam nane, bir tutam kimyon... Özellikle keskin kokuları olan pırasa, kereviz, sarımsak gibi besinleri yemesi için çocuk zorlanmamalı ve yemekleri hazırlanırken bu kokular dikkate alınmalıdır. İştahsız çocukları yemekten korkutan şeylerden biri de porsiyonların büyük olmasıdır. Buna dikkat edilmeli, porsiyonlar çocuğun ilgisini çekebilecek renkte küçük ve renkli tabaklarda sunulmalıdır.

Yorumlar