Güneş sağlığınızı yakmasın

bronzlaşma
Yazın gelmesiyle deniz sezonu da yavaş yavaş açılıyor. Sağlıklı bronzlaşmak için öneriler yazımızda...

Güneş sağlığınızı yakmasın

D vitamini alımı, düzenli bir uyku, güçlü bir bağışıklık sistemi için güneşin ne kadar gerekli olduğu tartışılmaz. Kış aylarının bol bulutlu, soğuk, yağmurlu ve depresif günlerinin aksine, baharla birlikte kendini göstermeye başlayan güneş hem ruhumuza hem de bedenimize ilaç gibi gelir. Dünya gezegeni üzerindeki her canlı için muhteşem bir yaşam kaynağı olan, ancak fazlası oldukça zararlı sonuçlara yol açabilen güneş sağlığınızı yakmasın.

Bronzlaşırken sağlığınıza dikkat!

Kış ayları boyunca güneş görmemiş, solgun cildimizi bronzlaştırmak ve bir yandan da D vitamini almak için yaz aylarında kendimizi her fırsatta denize ve güneşe teslim etmeye çalışırız. Vücudumuzun D vitaminini sentezleyebilmesi için derimizin renginde bir miktar kızarma ya da bronzlaşma olması beklenir. Ancak hem güzel ve çekici görünmek hem de bol bol D vitamini alıp sağlığımızı korumak için güneşleneyim derken, sadece cildinizi değil, sağlığınızı da yakıyor olabilirsiniz. Güneşin yaydığı Ultraviyole A (UV-A) ve Ultraviyole B (UV-B) ışınları cildinize büyük zararlara yol açar.

Ultraviyole ışınlarının zararları nelerdir?

Güneşin yaydığı UV-A ve UV-B ışınlarına direk olarak, korunmasız ve gereğinden fazla maruz kalındığı takdirde çeşitli göz rahatsızlıkları, cilt kanseri, cilt hücrelerinde onarılamaz düzeyde DNA hasarı ve D vitamini sentezlenmesinde azalma gibi sağlığı bozucu çok ciddi zararlar söz konusudur.

Ne zaman güneşlenmesiniz?

Güneşin zararlı etkileri yanı sıra D vitamini sentezini sağlayarak kemik sağlığımızı koruması, bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi, beynimizi koruması faydaları da tartışılmaz. Güneşten doğru bir şekilde faydalanabilmemiz için, yaz aylarında sabah saatlerinde yüzümüzü, boynumuzu ve gerdanımızı güneş koruyucu, şapka ve güneş gözlüğü ile korumak kaydıyla vücudumuzun geri kalan kısımlarını yarım saat kadar güneşe çıkarabiliriz. Hatta yeterli D vitamini sentezi için yaz ayları boyunca mümkünse her sabah bu şekilde güneş banyosu yapmakta fayda vardır. Ekvatora yakın ya da güneyde yaşıyorsak güneş banyomuzu sabah 8 ila 10 arası, yarım saati geçmeyecek şekilde yapmalıyız.

Yorumlar