Besin değeri yüksek olan gıdalar yiyecekler

Besin değeri yüksek gıdalar Sağlık kategorimizin yeni yazısı Besin değeri yüksek olan gıdalar yiyecekler yayında...
Besin değerini yükseltebilecek etmenler proteinin değerinin yüksek olması, demir bakımından gıdanın zengin olması, yüksek oranda lif içermesi, vitamin ve minerallerin yoğunluğu gibi çeşitli kriterlerle belirlenmektedir. Bu kriterlere uyan besinleri kategorilere ayırarak incelememiz gerekirse şöyle sıralayabiliriz.

Protein bakımından besin değeri yüksek olan gıdalar

Protein dendiğinde ilk akla gelen yiyecek balıktır. Balık da bulunan omega 3 yağ asidi beynimiz kemiklerin gelişimi için oldukça faydalı bir besindir. Süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalar da protein bakımından zengin diğer gıdalar arasında yer almaktadır. Kalsiyum ve çok sayıda çeşitli vitamin ve mineralleri de bünyesinde barındırabilmektedir. Kemik sağlığı için tüketilmesi gereken gıdaların başında gelmektedir.

Demir bakımından zengin besin grupları

Demir dediğimizde ilk akla gelecek olan yiyecek ıspanaktır. Pek çok konuda faydasını görebileceğimiz kaliteli bir besindir ıspanak. Bunun yanında bazı kuruyemişler de demir açısından oldukça yüksek değerlere sahiptir. Örneğin, badem, kuru üzüm, fındık, hurma. Bu besinlerin yanında hepimizin vazgeçemediği çikolata da demir ve magnezyum açısından oldukça yüksek besin değerine sahiptir.

Lif oranı yüksek gıdalar

Tam tahıllar (yulaf kepeği, buğday kepeği vb.) ve kuru meyveler, mercimek fasulye, nohut gibi baklagiller lif oranı yüksek gıdalar için günlük besin değerini karşılayabilecek besin grupları arasında yer almaktadır. Bu tür gıdaların da tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Her besin grubundan gerektiği ve yeterli miktarda tüketilmeli aksi takdirde fazla tüketimi sindirim, şişkinlik vb. sağlık sorunlarına yol açabilir.

Vitamin bakımından yüksek besin değerine sahip gıdalar yiyecekler

C vitamini bakımından zengin yiyecekler için portakal, greyfurt, çilek ve havuç sayabiliriz. Buraya kadar saydığımız pek çok besin vitamin açısından da zengindir. Örneğin; balık, kabuklu deniz canlıları, ciğer protein açısından yüksek değerlere sahipken B12 vitamini açısından da kaliteli besin grubu arasında yer almaktadır. Lahana domates de B vitamini yüksek diğer gıdalardandır.

Yorumlar