Dişlerinizin sağlığınız hakkında 7 göstergesi

diş sağlığı
Dişlerinizin sağlığınız hakkında 7 göstergesi'ni sizin için listeledik...
Dişlerin ve ağzın sağlığı için sık sık kontrole gitmek gerekmektedir. Diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş iltihaplarıdır. Diş etindeki hastalıklar diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının diğer organların fonksiyonlarının bozulmasına da etki edebilir. Dişler tüm organları etki eden enfeksiyon kaynağı haline gelebilir. Kalp, eklemler, böbrekler ve diğer yapılar çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Dişlerde ve ağızda yapısal ve işlevsel bir bozukluğun olmaması ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yerine getirebilmeleri ağız ve diş sağlığının varlığını ortaya koyar.

Diş çürümesi

Diş çürüklerinin oluşmasında birçok etken vardır. Yiyecek atıkları, bunların parçalanması ve asit oluşmasına yol açacak mikroorganizmaların varlığı en büyük etkendir. Özellikle şekerli gıda tüketiminde önemli bir etkendir. Dişler düzenli olarak fırçalanır ve bakımına dikkat edilirse mikroorganizma zararları azaltılır. Diş sağlığı açısından sularla aldığımız flor da çok önemlidir. Flor eksikliği olan su kullanımında diş çürükleri oranı çok artar. Diş çürüğü dişin yapısını bozan ve kendi kendine iyileşemeyen bir hastalık olduğu için ciddi bir problem söz konusudur.

Diş eti kızarıklığı ve diş etinde kanama

Diş eti kanamaları en önemli diş sağlığı sorunlarında biridir. Dişlerinizi fırçalarken veya bir şey yerken kanama oluyorsa ve diş etlerinizde aşırı kızarıklık varsa doktora görünmeniz gerekmektedir.

Diş eti iltihapları

Diş eti iltihapları çok ağrılı ve zor bir durumdur. Ayrıca ağızda kötü kokulara neden olur. Diş iltihaplarında doktora gidilmeli ve tedavisine dikkat edilmelidir.

Dişlerin gelişim bozukluğu

Düzensiz dişler alt ve üst çene arasındaki ilişkinin bozulmasına neden olur. Çiğneme ve temizlemede sorun oluşturur, kötü ağız kokusuna neden olur.

Dişlerin rengi

Sigara dişlerde renk değişikliği yapar. Dişlerin kahverengimsi bir renk almasına neden olur. Çocuklarda hatalı olarak kullanılan ilaçlarda dişlerde renk değişikliği yapar. Aşırı derecede flor dişlerin sararmasına neden olabilir. Hamilelikte kullanılan antibiyotiklerde bebekte kalıcı renk değişikliğine neden olur.

Nefesin kötü kokması

Nefesin kötü kokması düzenli olarak diş fırçalanmamasında, diş bakımına ve temizliğine dikkat edilmemesinden kaynaklanır. Diş ve ağız bakımına dikkat ettiğiniz halde kötü kokunun önüne geçemiyorsanız vücudunuzun başka bir yerinde ciddi problem var demektir.

Dişler ayrıksa

Dişlerin arasında boşluklar olması, dil itemi probleminin olduğunun göstergesidir. Dil itemi problemi yutkunurken dilin dişlerin öne bakan kısmına baskı yapması demektir. Diliniz normalden uzun veya kısa ise, çocukların parmak emme problemlerinde, solunum problemi varsa ve sürekli ağızdan nefes alındığında dil itemi problemi yaşanır ve dişlerin ayrık olması uykuyla ilgili bir problem yaşandığının işareti olabilir.

Yorumlar