Hamilelikte yoga yapmanın faydası

Hamile yogası
Hamilelikte yoga yapmanın faydası yazımızda...
Hamilelik dönemi başladığı anda, anne adayında birçok değişim oluşur. Adet gecikmesi ile aynı anda değişen hormonlar, saçlarda dökülme, beden kilo ve vücutta çeşitli ağrılar yapar. Son birkaç yılda ise hamilelik döneminde yapılan yoga, plates gibi nefes egzersizleri, hamilelik dönemini daha rahat geçirme olanağı yaratmaktadır. Çünkü her geçen gün artan kilo, duruş bozukluğunu ve çeşitli ağrıları beraberinde getirecektir. Hamilelik döneminde yapılan yoga egzersizleri ise ruhu dinlendirerek, bedenin enerji ile dolmasını sağlar. Fakat hamilelik döneminde, yoga egzersizlerini bir uzman eşliğinde yapmak faydalı olur.

Hamilelik Döneminde Yapılan Yoga Bedene Ne Kazandırır?

Kilo kontrolü sağlar Hamilelik dönemini hareketsiz geçirmek, kısa süre içinde kilo almaya neden olur. Fakat kasları çalıştırmaya yönelik yoga egzersizleri, kilo kontrolü sağlayarak, dik durma olanağı yaratır.

Ağrıların yok olmasını sağlar

Hamilelikte yapılan yoga, bedendeki ağrıların yok olmasını sağlar. Kasların güçlendirilmesine yönelik yapılan hareketler, ağrılarda kurtulmanızı sağlar.

Kabızlığı önler

Hamilelikte kabızlık sorunu yaşayan birçok kadın vardır. Düzenli olarak yoga yaparak, karın kaslarını güçlendirmek, bağırsak hareketlerini düzene sokar. Doğumdan sonra, beden çok daha kısa süre içinde toparlanır.

Kolay doğum yaparsınız

Hamilelik döneminde yoga yapmak, doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlar.

Psikolojiniz düzelir

Hamilik nedeni ile anne adaylarının psikolojik sorunlar yaşadığı, bedenindeki değişim nedeni ile kendine güveni kaybolduğu bilinmektedir. Düzenli yapılan yoga, ruhu arındırarak, kendine güven kazandırır.

Kramp ve varisi önler

Yoga egzersizleri, bacak kaslarını güçlendirerek, kramp oluşumunu önler. Yine bacaklardaki kan dolaşımını hızlandırdığı için, varis oluşumunu engeller.

Hamileliğin Hangi Döneminde Yoga Yapılabilir?

Bazı yoga egzersizleri, güç gerektirdiği için hamilelik döneminde uygun değildir. Ayakta ve fazla zorlanmadan yapılan egzersizler, hamileliğin ilk 3 ayında yapılabilir. 10-14 haftalar arası yoga dâhil diğer egzersizlerin yapılması önerilmez. Hamileliğin son aylarında, yine doğru yoga hareketleri yapılabilir. Fakat hamile yogasında, yüz üstü ve sırt üstü yapılan hareketler bulunmaz. Anne adayının karın bölgesine baskı yapan bu hareketler, düşük tehlikesi yaratabilir.

Hamileler için uygun olan yoga egzersizleri

Dağ duruşu; doğru duruş için gereklidir. Üçgen duruş; ruhu dinlendirmek için meditasyon etkisi yaratır. Savaşçı duruşu; kol ve bacakları güçlendiren egzersizdir. Kahraman duruşu; dik duruş için hamilelikte kullanılan bir egzersizdir.

Yorumlar