Böcek sokması ve yapılması gerekenler

Arı sokması ve yapılması gerekenler
Böcek sokması ve yapılması gerekenler sağlık kategorimizin yeni yazısı...
Böcek sokması bahar ve yaz aylarında sık sık karşılaştığımız bir durumdur. Böcek sokması aslında böceklerin kendilerini korumak için seçtikleri içgüdüsel bir olay olsa da sizin ve yakınlarınızda acı oluşturması hiç hoş olmayan bir durumdur.

Böcek sokmasında ne yapılmalı?

Böcek sokması son derece normal bir olaydır onun için sakin kalmaya çalışın. Böcek tarafından sokulduktan sonra kendiniz veya yanınızda ki herhangi birinin yapabileceği basit müdahaleler vardır. Bunlar:

Böceğin iğnesi varsa çıkarın

Steril bir iğne veya sivri bir cisim ile sokulan böceğin iğnesi varsa ve derinizin içerisinde yer alıyorsa öncelikle böceğin iğnesi çıkarılmalıdır. Örneğin arılar çevresinde tehdit olarak algıladıkları canlılara iğnelerini sokarak orada bırakırlar ve öleceklerini bilmelerine rağmen bu işlemi gerçekleştirerek uzaklaşırlar. Bıraktıkları iğnelerinde, kendilerine ait olan zehir mevcuttur. Böcek sokması gerçekleşen kişi eğer bir çocuk ise çocuk iyice sakinleştirildikten sonra iğne çıkarılma işlemi gerçekleştirilmelidir.

Soğuk uygulayın

İğne çıkarıldıktan sonra o bölgede şişlik, kızarıklık ve kaşınma görülür ve buda çok normal bir sonuçtur. Bu etkileri en aza indirmek ve kurtulmak için böcek tarafından sokulan yere steril olmak şartı ile soğuk bir bez veya buz uygulanır.

Krem sürün

Şişliğin ve kaşınmanın, böcek sokması gerçekleşen kişideki etkisini azaltmak için içerisinde böcek sokmalarına iyi gelecek maddeler bulunduran merhem tarzında kremler uygulayın.

Yarayı kapatın

Krem sürüldükten sonra bir yara bandı ile üzerini kapatın ve böcek tarafından sokulan yeri mümkünse baş seviyesinde tutun. Çünkü bu şişkinliğin azalmasında çok yardımcı olacaktır.

Böcek sokmasından sonra oluşabilecek tehlikeli durumlar

Elbette böcek sokması sonrasında istemeyen tehlikeli sonuçlarla da karşı karşıya kalınabilir. Böcek sokması sonrasında baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, aşırı derecede halsizlik, nefes almada zorluk çekme ve yutkunma yaparken problem yaşama gibi durumlarla karşılaşırsanız eğer bir sağlık uzmanına başvurunuz.

Böcek sokmasından korunma yolları

Genellikle yaz günlerinde arılar bal yapmak için şekere ihtiyaç duyar ve bunu karşılamak için çevresinden faydalanır. Siz de bu dönemlerde açık alanlarda şekerli yiyecekler tüketmemeye dikkat ederseniz özellikle arı ve diğer böcek sokmalarından korunabilirsiniz.

Yorumlar