Boşanma kararı çocuğa nasıl söylenmeli?

Boşanma kararı
Boşanma kararı çocuğa nasıl söylenmeli? Sorusunun cevabı yazımızda...

Boşanma kararı çocuğu nasıl etkiler?

Evlilik kararı, oldukça kolay alınır. Fakat boşanma kararını almak bir hayli zordur. Özellikle çocuklu aileler için boşanma kararı almak, çok çok zor olur. Çocuğun vereceği tepki, gelecekte yaşayacağı sorunlar, boşanma aşamasında yaşanacak olan hayal kırıklığı, boşanma kararından vazgeçmeye neden olur. Oysa mutsuz bir evlilik, boşanmaktan çok daha zordur. Her gün yaşanan çatışmalar; çocukları olumsuz etkiler hatta evden uzaklaşmasına neden olur. Boşanma kararı aldıktan sonra, çocuklara açıklama şekli çok önemlidir.

Ergenlik dönemindeki çocuğa boşanma kararı nasıl açıklanır?

Doğru zamanı bekleyin

Ergenlik dönemi, çocuklar için bir hayli zordur. Bu dönemde çocuk kendi sorunları ile ilgili olacağından, boşanma kararı alınmadan evvel çocuğun; okulu, sınav takvimi dikkatlice araştırılmalıdır. Büyük çocuklarda dahi boşanma bir hayli zorlayıcı yenilikler getirir. Bu sebeple boşanma haberini bir çırpıda vermek zordur.

Çocuğunuza geri dönüş olmadığını hissettirin

Boşanma kararı, evlerin ayrılması planlandıktan hatta evler yerleştirildikten sonra yapılmalıdır. Çocuk tekrar barışma ihtimali bulunmadığını kesin şekilde kavramalı, kafasındaki soruları ebeveynlere ayrı ortamda sorabilmelidir.

Kararı birlikte açıklayın

Anne-baba ortaklaşa çocuk ile konuşmalı, boşanma kararının ortaklaşa alınan bir karar olduğu belirtilmelidir. Tek taraflı açıklanan karar, çocukta bazı şüpheler yaratır.

Çocuğunuzun rutinini değiştirmeyin

Boşanma kararı açıklandıktan sonraki süreç, oldukça önemlidir. Her zaman yapılan rutin alışkanlıklar aynen devam etmeli, çocuğun hayatında değişiklik yapılmamalıdır.

Karşı tarafı suçlamayın

Boşanma döneminde, sevgi tükenmiştir. Eşlerin bir birini suçlaması, çocuğun durumdan negatif etkilenmesini sağlar. Hem anneden hem babadan vazgeçemez. Özel hayata ve detaylara girmeden, karşı tarafı suçlamadan, boşanma kararını açıklamak çocuk için daha faydalı olur.

Yeni düzen hakkında çocuğunuzu bilgilendirin

Boşanma sonrasında, çocuğun hayatına getirilen düzen çocuğa anlatılmalıdır. Kimde kalacağı, haftada kaç gün anne babayı göreceği belirtilmelidir. Çünkü çocuklar boşanma sonrasında, kendinin istenmediğini düşünür. Bu sebeple çocuğun sevildiğini hissetmesi önemlidir.

Psikolojik destek gerekebilir

Anne babasının boşanmasından, olumsuz etkilenen çocuk sayısı bir hayli fazladır. Ruhsal sorunlar yaşayan çocukların çoğunluğu, eşlerin bir birinden nefret etmesi sonucunda gelişir. Boşandıktan sonrada anne baba olarak kalabilmek, çocuğun her özel anında yine yanında olmak gerekir. Fakat krizi atlatamayan çocukları psikoloğa götürmek, yani destek almak faydalı olacaktır.

Yorumlar