Nietzsche’nin insanlık adına söylediği 9 özlü sözü

Nietzsche
Nietzsche’nin insanlık adına söylediği 9 özlü sözü okurlarımız için derledik...
Nietzsche özellikle tanrı ile ilgili söylediği sözlerde, insan var olan iyilikten uzaklaşıp, içindeki iyiliği bilerek kendisinin öldürdüğünü dile getirmesi dikkat çekiyor. Nietzsche’nin insanlık adına söylediği 9 özlü sözü şu şekilde sıralayabiliriz.
1. Gerçekten kül olmadan kendinizi nasıl yenileyebilirsiniz.
2. Küçücük bağışlarla büyük mutluluklar kazanmak büyüklüğün bir ayrıcalığıdır.
3. Hoşlanmadığımız bir düşünceyi öne sürdüğü zaman bir düşünürü daha sert eleştiririz. Oysa bizi pohpohladığında onu daha sert eleştirmek uygun olacaktır.
4. Acıların bölüşülmesi değil, sevinçlerin bölüşülmesidir dostluğu yaratan…
5. Kendinden hiç söz etmemek çok soylu bir ikiyüzlülüktür.
6. Bir düşmanla savaşarak yaşayan kişinin, düşmanını hayatta bırakmakta yararı vardır.
7. Ruh arayanda, hiç ruh yoktur.
8. İnsan kahkahalarla güldüğü zaman, kabalığı ile tüm hayvanları geride bırakır.
9. İnsan hatasını bir başkasına itiraf ettiğinde unutur onu; ama çoğu kez öteki kişi bunu unutmaz.

Nietzsche’nin Felsefesi

Nietzsche, yaşadığı süre boyunca çok sık seyahate çıkmış biri olarak savunduğu felsefi düşüncede de insanı akılcı süreçten çıkartıp, kendi varlığı üstünden düşünmeye iten bir filozof olmuştur. İnsanları sürü psikolojisi içinde hareket etmelerini, yükselmenin güçlü varlıklarla mümkün olacağını savunmuştur. İnsanoğlunun yaradılışında ona göre güçlü olması gereken benliği vardır. Üst varlık kavramını dile getirmiş ve bu üst varlığın ben diyen, kendi gözleriyle gerçekliği görebilenler insandır diyebilen bir düşünceye sahiptir.
Nietzsche’ ye göre yaşam bir döngüden ibarettir. Bu döngü içerisinde, insanlar hep aynı olayları yaşamak durumunda kalacak tezini savunmuştur. Ona göre insanlar, hayatlarında en üst noktaya ancak bu döngüyü tekrardan yaşamak istediklerini belirterek ve düşünerek ulaşabilirler. Üstün insan, ona göre hem iyinin hem de kötünün ilerisinde olan insandır.

Yorumlar