Strese karşı iyi gelen besinler

Strese karşı iyi gelen besinler
Listeler kategorimizin yeni yazısı Strese karşı iyi gelen besinler yayında...
Ülkemiz koşullarında belki de stres en olağan durumlardan biri haline gelmiştir. Her insanın hayatının önemli noktalarında karar verme yetisini zayıflatan stres, insanlara yanlış kararlar verdirirken psikolojik sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Parasal sorunlar, ailesel sorunlar, iş stresi, trafik kargaşası gibi birçok olağan günlük durum stres seviyesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu kadar yoğun ve iç içe olunan stresle başa çıkmak için bazı önlemler alınabilir. Bunlardan en önemlisi stres azaltıcı, stresi alıp götürecek insanı hayal dünyasına taşıyıp rahatlığa eriştirecek hem sağlıklı hem de leziz besinler tüketmektir. Çünkü eğer strese önlem alınmaz ise bu uzun vadede önemli psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu yüzden stres azaltıcı besinler tüketilerek stresin kötü etkileri mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Muz

Stresli durumlarda azalan serotonin salgısını artırmada etkili olan bu besin, lezzeti ile de insanları cezbetmektedir. İçerdiği potasyum minerali ile bunu sağlayan muz strese karşı güçlü bir besindir.

Fındık

Tam bir vitamin deposu olan fındık strese savaş açan besinlerdendir. B ve E vitaminleri ile stresi yatıştıran bu besin ayrıca çinko ve omega-3 takviyesi ile bu özelliğini artırmaktadır.

Domates

C vitamini ve likopen bakımından zengin olan bu besin stresi azaltan önemli besinlerdendir.

Somon

Yağ asitleri açısından zengin olan bu besin stres artırıcı hormonların etkisini azaltarak strese karşı iyi gelmektedir. Sadece stresi azaltmayan bu besin depresyon, kalp-damar hastalıkları gibi önemli sorunlara da iyi gelmektedir.

Çikolata

Özellikle kadınlar için vazgeçilmez olan bu besin stresli zamanlarda içerisinde ki kakaoda bulunan magnezyum minerali ile stres azaltıcı küçük, tatlı bir kaçamak yaratmaktadır.

Süt

Belki de bu listede strese karşı iyi gelen en önemli besinler arasında süt yer almaktadır. İçerisindeki zengin kalsiyum minerali ile huzursuzluk gibi stres artırıcı olumsuzlukları azaltan bu besin uykusuzluğa da iyi gelmektedir. Yatmadan önce içilen ılık bir bardak süt her zaman strese karşı iyi gelmektedir.

Yorumlar