Çocuğun boyunu uzatan besinler

Çocuğun boyunu uzatan besinler
Çocuğun boyunu uzatan besinler Anne Çocuk kategorimizin yeni yazısı...
Çocuğun boyunun uzaması, anne babaların en büyük kaygılarından biridir. Özellikle kendi boyu kısa olan anne-babalar, çocuklarını sürekli akranları ile kıyaslar. Aslında erken önlem almak için çocuğun boyunun dikkatle takip edilmesi önemlidir. Çünkü kemiklerin uç kısımlarındaki plaklar kapandığında, yapılabilecek hiç bir şey kalmaz. Fakat boy uzaması, tek bir faktöre bağlı değildir. Genetik geçmiş, hormonlar, beslenme, düzenli yapılan egzersizler, boyun uzun veya kısa olmasında etkili olur.

Genetik faktörler

Anne babadan geçen iki grup gen, çocuğun boyunu etkiler. Bu genler, çocuğun boyunun belirlenmesinde etkilidir. Fakat beslenme, spor gibi önlemler, genetik boy uzamasını birkaç santim değiştirir.

Hormonlar

Büyüme hormonu, troid hormonu, cinsiyet hormonu gibi hormonlar, çocuğun boy uzamasında aktif rol oynar. Özellikle erken dönemde bozulan troid hormonu, fark edilmediğinde boyun uzamasını durduracaktır. Yine hormonlar gece uykusu sırasında aktif olduğu için düzenli olarak gece uykusu önerilir. Çocukların günlük 10-11 saat uyuması gerekir. Gece uykusundan önce çocuğa içirilen bir bardak süt, gece boyu hormonların daha aktif çalışmasını sağlar.

Beslenme

Anne babadan alınan genler dışında, çocuğun tükettiği besinlerde büyüme hormonunun aktif çalışmasında etkilidir. D vitamini ve kalsiyum, çocuğun boyunun uzamasında aktif rol oynar. Her gün tüketilmesi gereken kalsiyum içeren besinler; 2 bardak süt, yumurta, peynir ve yoğurttur. Bu besinlerin, büyümenin aktif olduğu 1-9 yaş aralığında, düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Ayrıca somon balığı, boy uzatma etkisi ile bilinir. Gelişim dönemindeki çocukların, haftada iki defa somon balığı tüketmesi önerilir.
Boy uzaması için çinko içeren besinler; kuzu eti, kaju, kabak çekirdeği ve fıstık, bol tüketilmelidir.

Egzersiz

Gelişim dönemindeki çocukların boyunu uzatan diğer faktör, düzenli yapılan egzersizdir. Boy uzatma etkisi bilinen; basketbol, voleybol ve yüzme gibi spor faaliyetleri, çocukların hem beden gelişimini destekler hem daha sosyal yaşamasını sağlar. Okul dönemindeki çocukların bu sporlara yönlendirilmesi önerilir. Ders başarısını artıran, takım ruhunu geliştiren ayrıca çocuklara disiplinli yaşamayı öğreten spor faaliyetleridir. Son yıllarda sıkça yapılan plates veya yoga egzersizleri ise kasların uzaması için önerilir.

Yorumlar