Kemik erimesi osteoporoz

osteoporoz
Kemik erimesi osteoporoz sağlık bölümümüzün yeni yazısı...
Kemik erimesi olarak ta bilinen osteoporoz, kemik dokusundaki yoğunluğun azalmasıdır. Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar. Özellikle kadınlarda menopozun etkisi ile daha sık görülür. Kemiklerin çok çabuk kırılmasına sebep olur. Kemikteki protein dengesinin bozulmasıyla da ortaya çıkar. Ayrıca kemikteki mineral yoğunluğunun azalmasıyla da kemik kırılmaları oluşur. Kemik bal peteği görünümündedir ve kalsiyum başta olmak üzere birçok mineli iç kısmında depolar. 25 yaşlarına kadar kalsiyum alınımı besinlerle sağlandığı için, kemik yenileme kapasitesi daha fazladır. Otuzlu yaşlarda kemik kütlesi en tepeye ulaşır. Ancak kırk yaşlarında kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Bu sebeple kalsiyum alımına önem verilmelidir. Sağlıklı ve doğru beslenme ile azalan kalsiyum takviye edilebilir.

Osteoporozun başlıca etkileri

Erken menopozdan ya da yumurtalıkların alınmasından sonra hormon değişikliğine uğramak başlıca etkileri arasındadır. Ayrıca uzun süreli hareketsiz kalma, tütün, alkol alımında artma da etki etmektedir. Zayıflama rejimleri, kötü beslenme yüzünden kalsiyum alımında azalmaya bağlı olarak, beslenme alışkanlıklarına dayanan bazı dış etkenler de sebep olabilmektedir.

Riski arttıran faktörler

Açık tenli küçük kemikli kadınlar, diyabet, böbrek hastalığı, tiroid hormonlarında görülen bozukluklar, kortizonlu ya da diüretik ilaçlar, fazla sayıda sigara ve alkol tüketimi ve güneş ışına az maruz kalma riski arttıran faktörler arasındadır.

Osteoporozun başlıca belirtileri

Sırt ağrısı, boyda kısalma tespit edilmesi, özellikle akşamları ortaya çıkan bacak krampları, eklemlerde ve dişte ağrı belirtileri arasındadır.

Tedavi yöntemleri

Kalsiyum alımı arttırılmalıdır. Kalsiyumdan zengin ve sağlıklı besinler bol miktarda tüketilmelidir. Günlük D vitamini alımına başlanmalıdır. Yürüyüş yapılmalıdır. Alkol ve sigara alımı bırakılmalıdır. Tam teşhis konulabilmesi ve tedaviye başlanabilmesi için uygun testler hekim kontrolünde yaptırılmalıdır. Bifosfonat türevi ilaçlar yine hekim tarafından başlanmalıdır.

Osteoporoz neden erkeklerde daha nadir görülür?

Erkeklik hormonu olan testosteron kemikler üzerinde koruyucu etki yapar. Kemik yıkımını arttıran menopoz erkeklerde görülmez. Erkekler kadınlara göre yüksek derecede kemik kitlesine sahiptir.

Yorumlar