Yemek seçen çocuklar için annelere tavsiyeler

Yemek seçen çocuklar için annelere tavsiyeler
Yemek seçen çocuklar için annelere tavsiyeler Anne ve Çocuk kategorimizin yeni yazısı.
Çocukların, henüz bebeklik döneminde değişik besinler ile tanışması önemlidir. Çünkü 1 yaşından itibaren damak zevki gelişen çocuk, sık tüketmediği yemeklere karşı soğuk davranabilir. Büyüme dönemindeki çocukların, her besin grubundan tüketmesi önemlidir. Bu sebeple yemediği besinleri, çocuklara farklı şekilde verme yolları denenmelidir.

Yemek seçen çocuklara baskı yapmak işe yaramaz

Hazırladığınız yemeği beğenmeyen çocuk için tekrar yemek hazırlamak, onun her yemek beğenmeyişinde aynı beklentiye girmesine neden olur. Oysa böyle durumlarda, hazırda bulunan veya çok kısa sürede hazırlanan yemekler çocuğa sunulmalıdır. Yoğurt, mısır gevreği gibi besinlerin, gerekli durumlarda tüketilmesinden zarar gelmez. Yine istemediği yemesi için çocuğa baskı yapmak, yanlıştır. Baskı yapmak yerine aynı yemeği değişik pişirme teknikleri ile çocuğa tattırmak daha çok işinize yarayacaktır.

Yemek seçen çocuklara aynı besin farklı verilebilir

Ispanak sevmeyen çocuk için makarna suyuna ıspanak karıştırılabilir. Et sevmeyen çocuğa ise eti köfte olarak yedirmek veya et suyu ile çorba hazırlamak mümkündür. Her halükarda et yemeyen çocuğa ise bitkisel protein kaynaklarını yedirmek faydalı olacaktır. Özellikle yeşil mercimek ile hazırlanan çorba ve pilavlar, bu konuda işinize yarayacaktır. Yine her sabah az pişmiş yumurta ile kahvaltı yapmak, protein ihtiyacını karşılar.

Çocuk ile birlikte yemek hazırlamak

Çocuklar kendi el emeği ile hazırlanan yiyeceklere bayılır. Yemek hazırlarken, çocuktan yardım isteyebilir, böylece kendi yaptığı yemeği tatmasını isteyebilirsiniz. Yine çocuk ile birlikte alışverişe çıkmak ve onun sevdiği yiyecekleri kendisinin seçmesini sağlamak, yemesi için uygun fırsatı yaratacaktır.

Et sevmeyen çocuklar için öneriler

Et sevmeyen çocuk için etin tüm yemeğe yayılmaması, parçalar halinde tencereye bırakılması önerilir. Bu sayede yemeğin içine etin içindeki protein karışır. Yemek sırasında ise eti seçerek alıp, yemeği çocuğa sunmak mümkündür.
Et kokusundan rahatsız olan çocuklar için, etin değişik baharatlar ile zenginleştirilmesi tavsiye edilir. Kimyon, kekik, karabiber veya sarımsak katılan et, tamamen farklı bir kokuya bürünür.
Ev yemeklerinde et yemeyen, fakat lokantada et yiyen çocuk için hazır gıdaların sınırlandırılması önerilir. Obezite tehlikesi yaratan bu gıdalar, çocukta alışkanlık yapacak, başka bir şey yemek istememesine neden olacaktır.
Yemek yemeyen çocuklar için iştah açan yemekler nasıl hazırlanır? Yazımız ilginiz çekebilir.

Yorumlar