Çocuğa oyuncak alırken nelere dikkat edilmeli?

oyuncak seçimi
Anne babaların en önemi varlıkları evlatları. Çocuklarının geleceği ebeveynlerin her gün üzerinde düşündüğü konulardan bu yazımızda Çocuğa oyuncak alırken nelere dikkat edilmeli? Sorusunu cevaplıyoruz...

Çocuğa oyuncak alırken nelere dikkat edilmeli?

Bebeklik döneminden itibaren, çocukların hayatında oyuncakların yeri farklıdır. Doğru seçilmiş oyuncaklar; çocuğun hayal dünyasını geliştirir, el becerilerini güçlendirir. Hatta çocuk, hayatı oyuncaklar aracılığı ile kavrar. Her yaşta, çocuğa alınacak oyuncak farklıdır. Çünkü edinilen oyuncağın farklı alanlarda kullanılması gerekir. Örneğin yapboz ile oynayan çocuk, elindeki malzeme ile farklı şekiller çıkartmayı amaçlar. Fakat yapbozun parçaları, çocuğun rahat kavrayabileceği özellikte olmalı, kolayca değişik şekiller verebilmelidir. Yine iç içe geçirmeli oyuncaklar, çocukların zekâ gelişimi açısından önerilir.
Anne-baba eşliğinde oyun; çocuklar kendi kendine oynamaktan sıkılır. Anne-babalar çocuklar ile daha rahat iletişim kurmak için, onunla oyuncak oynamalıdır. Bu sayede okul dönemine gelen çocuk, çevre ile daha rahat iletişim kurabilir.

Çocuğun yaşına göre seçilen oyuncaklar hangi özellikleri taşımalıdır?

Farklı kullanıma açık oyuncaklar seçilmelidir; parçalı satılan oyuncaklar, çocuğun düşünme yeteneğini ve el-göz koordinasyonunu geliştirir. Yapbozlar ile her gün değişik şekiller veren çocuk, kavrama ve çözme içgüdüsünü kullanacaktır. Bunu yaparken de elleri ile gözlerini, doğru oranda yönlendirecektir.
Çocuğa, enerjisini harcama imkânı veren oyuncaklar seçilmelidir; top, ip veya bisiklet ile enerji harcayan çocuk, bir anlamda egzersiz yapma olanağı bulur. Hem bedensel gelişimini hem zihinsel gelişimini destekleyen bu oyuncaklar, çocukların gece daha rahat uyumasını sağlar.

Çocuğun hayal dünyasını geliştiren oyuncaklar seçilmelidir; oyun için üretilen tıbbi malzemeler, çocuğun doktor rolüne girmesine, oyuncak bebekler ise kız çocuklarının anne rolüne girmesine neden olur. Bu sebeple küçük yaşta edinilen oyuncaklar, çocuğun kendini hangi rolde daha mutlu hissettiğini kavraması açısından, oldukça önemlidir.
Küçük çocuklar için seçilen oyuncaklar, ona zarar vermemelidir; henüz 1-2 yaşlarında tam olarak hareket kabiliyeti gelişmeyen çocuklara oyuncak seçerken, köşeli, sivri oyuncaklardan uzak durmak gerekir. Düşme çarpma anında çocuğa zarar verme ihtimali bulunan bu oyuncaklar, istenmeyen kazalara neden olabilir.
Seçilen oyuncaklar arasında kitapların yeri farklıdır; bebeklik döneminden başlayarak, çocukları kitaplara yönlendirmek gerekir. Okuma bilmeyen çocuklar için, el becerisini geliştiren boyama kitapları alınmalıdır. Fakat anne-baba her gün mutlaka uyurken bebeğine kitap okumalı, ona okuma alışkanlığı kazandırmalıdır.

Yorumlar