Hırıltılı öksürük nedenleri ve tedavisi

Hırıltılı öksürük
Hava şartları hastalıkların oluşumunda en önemli etkenlerden, gece gündüz sıcaklık farkları yanısıra hava koşullarında meydana gelen ani değişiklikler özellikle üst solunum yolları rahatsızlıklarına sebep olmakta. Hava şartlarından kaynaklı hastalıkların sıklıkla görüldüğü günlerde "Hırıltılı öksürük nedenleri ve tedavisi" yazımızla bu sürecin kolay atlatılmasına yardımcı olmak istedik...

Hırıltılı öksürük nedenleri ve tedavisi

Hırıltılı öksürük, günümüzün en sık karşılaşılan üst solunum hastalıklarından bir tanesidir. Öksürük sırasında meydana gelen hırıltı, biyolojik ve psikolojik sıkıntılar meydana getirir ve insanın günlük yaşam kalitelisini düşüren bir durum olarak karşımıza çıkar. Aslında hırıltılı öksürük hoş olmayan bir durum olsa da hırıltılı öksürük solunum yollarını rahatlatan ve temizleme sonucu insanların nefes alış kalitesini artıran vücudun kendisinin oluşturduğu bir nevi reflekstir diyebiliriz.

Hırıltılı öksürük nedenleri

Üst solunum yollarında son derece tabii bir durum olarak karşımıza çıkan öksürük birçok farklı sebep ile oluşabilmektedir. Bunlar: yutak, burun ve soluk borusunda oluşacak tahribatlar sonucunda oluşabileceği gibi alt solunum yollarındaki farklı problemlerden de kaynaklanabilir. Ayrıca solunum yollarına toz, polen ve gözle görülmesi zor maddelerin ağız yolu ile soluk borusuna kaçması da hırıltılı öksürük nedenlerindendir. Ayrıca sigara gibi solunum yollarına zararlı maddeler içeren ve bağımlılık yapan ürünler balgam oluşturması sonucu ile hırıltıya sebebiyet vermektedir.

Hırıltılı öksürük tedavisi

Öncelikle hırıltılı öksürüğün tedavisine geçilmeden önce hangi sebeple meydana geldiği araştırılıp tespit edilmelidir. Çünkü öksürük başka hastalıklarında belirtisi ve sebebi olabilir. Hırıltılı öksürük kimde görülüyor bu çok önemlidir. Örneğin hırıltılı öksürük, genel vücut yapısı zayıf olan bebeklerde ve çocuklarda sık sık görülen bir rahatsızlıktır. Böyle bir durumda özensiz ve dikkatsiz bir şekilde hemen öksürük şurubu kullanılması kesinlikle tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü verilecek olan öksürük şurubu çoğu kez karşılaşılan vakıalarda mevcut hastalığı çözmek yerine baskıladığı görülmektedir ki bu kesinlikle istenilen bir durum değildir.

Hırıltılı öksürükte ilk yapılması gerekenler

Öncelikle yapılması gereken ilk şey, bulunulan ortamın temiz hava alacak şekilde sirkülasyon yapılmasıdır. Yine hırıltılı öksürük durumunda bol bol sıvı alınmalıdır ki bu solunum yollarını yumuşatır öksürüğü bu yol ile engeller. Bu önlemler alındıktan sonra halen öksürük devam etmekte ise bir doktora başvurulmalıdır.

Yorumlar