Kadın sağlığı

Kadın sağlığı
Kadın sağlığı geçmişten günümüze kadar pek çok farklı kaderi yaşamış ve günümüzde de pek çok farklı kadere tabii tutulmaktadır.
Peki, neden insan sağlığı değil de özellikle kadın sağlığı?

Kadın sağlığı

Kadın sağlığı geçmişten günümüze kadar pek çok farklı kaderi yaşamış ve günümüzde de pek çok farklı kadere tabii tutulmaktadır. Peki, neden insan sağlığı değil de özellikle kadın sağlığı? Bunun sebebi kesinlikle kadın erkek ayrımı değil sevgili okurlar. Hemen celallenmeyin. Bunun sebebi kadın sağlığının toplum sağlığını etkiliyor olmasıdır. Gelin şu toplum sağlığına bir göz atıp önemini kavrayalım.

Toplum sağlığı ve kadın sağlığı ilişkisi

Toplum sağlığı ülkedeki her bireyin sağlık durumunu ki bu yalnızca fiziksel olarak bireyin ayakta duruyor oluşu değil psikolojik olarak da ayakta duruyor olmasını kapsar.
Toplum sağlığı neden önemlidir?
Çünkü sağlıklı toplum iş gücü yüksek, bilinci yerinde psikososyal anlamda kendini ileriye taşımış bireyleri getirir beraberinde. Bu bireyleri biz kadınlar yetiştireceğiz. Anne olarak, baba olarak, abla olarak vs. Kadın sağlığının önemi sadece bununla kalmıyor tabiki. Kadın toplumdaki konumuyla ekonomiden nüfusa pek çok kavramı yakından ilgilendiriyor. Nüfusa örnek verecek olursak; kadınların doğurganlık oranının yüksek olması toplumda genç nüfusla beraber işsiz birey sayısının da artışına sebep olacaktır. Zira bölgelere göre sosyoekonomik durumlar farklılık göstermekte ve bu durum ailelerde geçim sıkıntısıyla beraber eşler arası şiddetli geçimsizliği de beraberinde getirmekte. Geçmişe baktığımızda kadınlar doğurganlık konusunda bilgilendirilemese de günümüzde ebeler ASM'lerde kadınlara bu konuda eğitim vermekte ve korunma yollarını anlatarak hem orantısız nüfus artışını hem fazla çocuğa bağlı geçim sıkıntıyla beraber gelen kadına şiddeti ve eşler arası geçimsizliği önlemeye çalışmaktadır. Kadının toplumdaki rolünün bunlarla sınırlı olmadığı yadsınamaz bir gerçek.

Kadın sağlığı nedir?

Kadın sağlığı kadının fiziksel ve ruhsal anlamda bilinci yerinde ve sosyal yaşamını devam ettirebilir olmasıdır. Kadın sağlığı, kadının birey olarak en doğru şekilde eğitilmesini de kapsar.
Sağlıklı bir kadın nasıl olmalı ve neler yapmalıdır?
Öncelikle kadınların ortak sorunu olan bazı kadınsal hastalıkları kavramalı bunların sebepleri hakkında fikir sahibi olmalıdır. Bunları kavradığı zaman önlemenin yollarını da eş zamanlı öğrenmeli ve hayata geçirmelidir. Bunlara örnek olarak bir kadın cinsel yolla bulaşan hastalıkları olup olmadığını öğrenmeli ve evlilik yolunda buna göre adım atmalıdır. Zira bu daha sonra kadının psikolojisi üzerinde çok fazla etkiye sebebiyet verebilir. Yine hastalıklar üzerinden gidecek olursak sağlıklı bir kadın aynı zamanda sağlıklı eş ve sağlıklı bir anne demektir. Dolayısıyla her kadının anne adayı olması kadınların bunu düşünerek hareket etmesini gerektirmektedir.

Kadın sağlığı ile ilgili bilgi ve destek veren kurumlar var mıdır?

Evet kadın sağlığıyla ilgili destek veren kurumlar vardır. Örneğin ASM'ler, TSM ve Sağlık Ocakları. Bunlar aynı kurumlar olarak bilinse de bulundukları bölgelere göre faaliyet yoğunlukları farklıdır. Ama bunların hepsinde Aile hekimizinden kadın sağlığı konusunda destek alabilir veya Sizinle ilgilenecek bir Ebe/Hemşire'den kadın sağlığı desteği alabilirsiniz. Ülkemizde ebeler kadınların sağlık konusunda bilinçlendirilmesi ve aile refahı adına eğitilmesi adına görev yapmakta aynı zamanda Anne-Çocuk sağlığıyla yakından ilgilenmektedir.

Yorumlar