Bebeklerin emzik kullanması sakıncalı mı?

Bebeklerin emzik kullanması sakıncalı mı?
Kauçuk veya silikon bebeğinizin emzik kullanması sakıncalı mı? Sorunun cevabı Bebeklerin emzik kullanması sakıncalı mı? Yazımızda...

Bebeklerin emzik kullanması sakıncalı mı?

Kauçuk veya silikondan üretilen emzikler, oldukça sık kullanılır. Hatta ağlayan bebeği sakinleştirmek için, en etkili yöntemler arasına, emzik ilk sıradadır. Anne göğsüne benzer yapısı ile bebeklerin severek kullandığı emziğin, doğrumu yanlış mı olduğu, hala tartışılmaktadır. Son yıllarda üretilen emzikler ise özel olarak damağa uyumlu üretilmiştir.
Emzik neden sık kullanılır; bebekler daha dünyaya gelmeden, emme refleksi ile tanışır. Anne karnındaki bebeğin, parmaklarını emdiği gözlemlenmiştir. Bu durum sadece beslenme ile alakalı değildir. Emme duygusu, bebeği sakinleştirmektedir. Bu sebeple emzik kullanımı bebeği rahatlatmak açısından önemli olur. Emzik kullanımı ne kadar devam etmelidir; bebeklerin emzik kullanması, her doktor tarafından önerilmez. Alışan bebeklerin, en fazla 2 yaşına kadar emzik kullanılması gerekir. Emzik, ön dişlerin dışarı çıkıntılı, alt dişlerin ise içeri girgin olmasına neden olur. Hatta çok uzun süre kullanılan emzik, damak yapısının tamamen bozulmasına neden olabilir.

Emzik Kullanmanın Avantajları

Emzik kullanan bebekler, genellikle daha sakindir. Gece uykuları daha düzenlidir. Ayrıca uyku sırasında gerçekleşen ani bebek ölümleri, emzik kullanan bebeklerde görülmez.
Ağlayan bebeğin dikkatini dağıtmak, emzik sayesinde çok kolaydır. İğne vurulan veya muayene edilen bebek, emzik sayesinde kolayca sakinleştirilir.
Parmak emme, emzik kullanmayan bebeklerde sık görülen bir alışkanlıktır. Parmağı yerine emzik emen bebek, daha kolay şekilde bu alışkanlıktan vazgeçebilir. Parmak emme alışkanlığını bıraktırmak, çok daha zordur.

Emzik Kullanmanın Dezavantajları

Emziğe alışan bebek, bazen meme emmeyi bırakabilir. Oysa anne sütü, ilk 6-8 ay kesinlikle kullanılmalıdır.
Uzun süre kullanılan emzik, çocukların diş yapısını bozar. Bu sebeple, emzik kullanımı en fazla 2 yaşına kadar devam etmelidir.
Emziği hiç ağzından düşürmeyen bebeklerde, orta kulak iltihabı sık görülür.
Emzik ile uyumaya alışan bebek, emzik ağzından düştüğü anda uyanacaktır. Gece yaşanan ağlama nöbetleri, genellikle emziğin düşmesi nedeni ile oluşur.
Bazı araştırmalar emzik kullanan bebeklerin, daha geç konuştuğunu kanıtlamıştır. Emziği ağzına alan bebek sakinleşir hatta hiç tepki vermez. Parmak emen veya emzik kullanan erkek çocukların, duygularını ifade edemediğini açıklamıştır.

Yorumlar