Psikolojik durumunuza göre beslenin

Psikolojik durumunuza göre beslenin
Kişinin beslenme tarzı ile ruh sağlığı arasında bağlantı olduğu bilinen bir gerçektir. Kişinin ruhsal anlamda kendini pozitif veya negatif bir ruh hali içerisinde hissetmesi yediği yemeğin miktarını etkilemektedir. Bunun tam tersi durumda söz konusudur...

Psikolojik durumunuza göre beslenin

Kişinin beslenme tarzı ile ruh sağlığı arasında bağlantı olduğu bilinen bir gerçektir. Kişinin ruhsal anlamda kendini pozitif veya negatif bir ruh hali içerisinde hissetmesi yediği yemeğin miktarını etkilemektedir. Bunun tam tersi durumda söz konusudur. Yani kişi tükettiği besinlerin içerisinde bulunan vitaminlerin hormonların çalışma şeklini etkilemesi neticesinde olumlu veya olumsuz bir ruh hali içerisinde olabilir.

Psikolojik durumumuz ve beslenme

Tükettiğimiz besinlerin içerisinde yer alan vitaminlerin vücudumuzun hormonlarının çalışma şekline olan etkisinden kaynaklı ruh sağlığımıza göre beslenmek önem arz eden bir durumdur.
Öncelikle güne güzel bir kahvaltı ile başlamak önemlidir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı öğününde tükettiğimiz süt ürünleri güne zinde başlamamızı sağlar. Yani yorgun bir ruh hali içerisindeyseniz güzel bir kahvaltı ile güne başlamak ruh sağlığınızda olumlu etki yaratacaktır. Ayrıca günde çok fazla kafein ürünleri tüketmenin stresi tetiklediği bilinen bir gerçektir. Kendinizi stresli hissettiğiniz günlerden birindeyseniz kafein ürünlerini az tüketmelisiniz.
Değinmemiz gereken bir diğer konu ise kişinin biyolojik sağlığını olumsuz etkileyen besinleri tüketmesi sonucunda vücudunda meydana gelecek olumsuz belirtilerden kaynaklı ruhsal olarak kendini olumsuz hissedeceğidir. Kişinin biyolojik sağlığı ile ruh sağlığı birbiri ile bağlantılı haldedir. Biyolojik olarak kendini kötü hisseden hasta bir insanın ruh sağlığının yerinde olduğunu ifade etmek çok mantıklı olmayacaktır. Bunun tam tersi durumda söz konusudur. Yani ruhsal anlamda kendini olumsuz hisseden bir bireyin vücudunda biyolojik anlamda olumsuz belirtiler gözlemlenebilecektir. Bu mantıktan yola çıkarsak biyolojik sağlığımızı koruyabilmek için vücudumuzda alerjik belirtiler göstereceğini bildiğimiz besinleri tüketmekten uzak durmamız önemlidir. Ayrıca tükettiğimiz besinlerin son kullanma tarihine dikkat etmek, bayat besinleri tüketmemek, şoklanmış ürünleri çok tercih etmemek gerekiyor.

Serotonin hormonu ve sağlık

Serotonin kişinin kendini mutlu, huzurlu ve canlı hissetmesini sağlayan bir hormondur. Bu hormon eksik salgılandığında kişi kendini yorgun ve depresif hissedebilir. Bu hormonun düzenli bir şekilde salgılanmasında tükettiğimiz besinlerinde önemli bir yeri vardır. Beyaz et tüketmek serotonin miktarını arttıracaktır. Ayrıca turunçgillerde çikolatanın içerisinde serotonin üretimini arttıracak maddeler bulunmaktadır.

Ara öğün ve sağlık

Gün içerisinde kendimizi olumsuz bir ruh hali içerisinde hissettiğimiz anda ara öğün olarak bazı besinleri tüketmek ruh sağlımıza olumlu etki sağlayabilir. Ara öğünlerde özellikle hormonal yapıya katkı sağlayan badem, fındık, kuru üzüm ve meyve tüketmek ruh sağlığımıza olumlu etki sağlayacaktır.
Sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmeli yazımız için tıklayınız.

Yorumlar