Bebeğin zekâsını geliştirmek için neler yapılmalı

BebeK zekası


Bebeğin zekâsını geliştirmek için neler yapılmalı?

Çocuklarda zekâ, okul öncesi dönemde oluşur. Zekâ seviyesinde, genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Anne- babanın zekâsı, çocukta belirleyici rol oynar. Fakat yapılan bilimsel araştırmalarda, zekâ seviyesinin belirlenmesinde, annenin kromozomlarının daha baskın olduğu ortaya çıkmıştır. Zekâ, eğitim ile sonradan geliştirilebilir. Okul çağına gelen çocukların zekâsı, daha yavaş gelişim gösterdiği için, okula başlama yaşı birçok ülkede daha küçüktür. Yapılan araştırmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerin, daha zeki ve atik olduğunu kanıtlamıştır. Bu sebeple bebeği, bir yaşına kadar anne sütü ile beslemek gerekir. Bunun yanında çocuk zekâsını etkileyen alışkanlıklar şu şekilde sıralanabilir;



Aşırı televizyon izleyen bebeklerde, otizm daha fazla görülür. Özellikle bakıcı ile büyüyen çocuklarda, televizyon izleme alışkanlığı daha yaygındır. Çocuğun oyalanması için her gün saatlerce açılan televizyon, dikkat dağınıklığı, yoğunlaşma bozukluğu birçok sağlık sorununa yol açar.
Bebeklik döneminde, anlamadığı halde değişik resimler gösterilen, müzik dinlettirilen bebeğin, beyni çok daha karmaşık problemleri çözmeye şartlanır. Çünkü bu dönemde sinir hücreleri oluşur ve değişik uyaranlara açıktır. Bol renk görmek, bol ses duymak bebeğin zekâ seviyesini yükseltir.
Bebekler, anne rahminde birçok ses duyar ve alışır. Bu sebeple yatağının yanına bir cd çalar koyup, ona dinlendirici müzikler dinlettirmek, beyindeki nöronların ölmemesini sağlar. Hatta çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinden çıkan sesler, anne karnında duyduğu seslere benzediği için, bebeğin hoşuna gidecek, uykusunu getirecektir.
Bebeklerde, iştah sorunları sık görülür. Fakat bu sorunun kaynağı aslında ailelerdir. Ona daha iyi beslenmesi için, ağlamadan yemek vermemek gerekir. Bu aslında bir anlamda emeksiz yemek gibi olacak, alışkanlık yaratacak, her yemek öncesi nazlanacaktır.
Bebeklerin, duyu organlarının gelişmesi oldukça önemlidir. Değişik kumaşların bedenine temas etmesi, değişik kokuları koklaması bebeğin duyu organlarını canlı tutar.
Bebekler için, aile ile oynanan oyunun yeri farklıdır. Bebeğin zekâ gelişimi açısından; tutma, kavrama, çekme gibi ufak egzersizler yaparak, onun motor becerilerini geliştirmeniz mümkündür.
Parmaklar kullanılarak oynanan klasik oyunlar, tekerlemeler onun zekâ gelişimi ve dil becerilerini geliştirir. Pahalı oyuncaklar yerine, dikkatini çeken oyuncaklara yönlendirmek gerekir.

Yorumlar