Çocukların yalan söylemesi

Çocuk yalanı
Küçük yaştaki çocukların, bazı olayları abartması normal karşılanır. Hayatı yeni tanımaya başlayan çocuk, küçük şeyleri dahi kendi gözünde büyütür. Fakat 7 yaşından itibaren söylenen yalanlar konusunda, ailelerin bir hayli dikkatli olması gerekir. Çünkü bu yaşlardaki çocukların gerçek ile hayali ayırt etmesi, soyut kavramlardan çok somut kavramları görmesi önemlidir...


Çocukların yalan söylemesi

Küçük yaştaki çocukların, bazı olayları abartması normal karşılanır. Hayatı yeni tanımaya başlayan çocuk, küçük şeyleri dahi kendi gözünde büyütür. Fakat 7 yaşından itibaren söylenen yalanlar konusunda, ailelerin bir hayli dikkatli olması gerekir. Çünkü bu yaşlardaki çocukların gerçek ile hayali ayırt etmesi, soyut kavramlardan çok somut kavramları görmesi önemlidir. Çocukları yalan söylemeye iten sebepler şu şekilde açıklanabilir;
Aile içinde sık yalan söylenmesi çocuğun aynı hareketi yapmasına neden olur. Anne veya babanın bir birine söylediği yalanlar, çocuğa kötü örnek olacaktır.
Ailelerin, yalan söylendiğini uzun süre fark etmemesi çocuğun daha sık yalan söylemesine neden olur.
İlgisiz ailelerde yetişen çocukların daha sık yalan söylediği ve bu şekilde dikkat çekmeye çalıştığı bilinmektedir.


Çocukların yalan söyleme sebepleri

Çocuklar, cezadan kaçınmak, ödül almak, dikkat çekmek, zor durumdan kurtulmak gibi sebepler ile yalan yoluna başvurur. Özellikle okul dönemindeki çocukların söylediği yalanalar artarak devam eder. Çocuk, her başarısızlığını kapatmak amacı ile yalan söylenmeye başlar. Bu durum ise gittikçe tehlikeli boyutlara ulaşacaktır. Özellikle kazanç elde etmek için veya sorumluluklarından kurtulmak için söylenen yalanlar çok daha tehlikelidir, çünkü fark edilmediğinde hayat boyu devam eder.

Yalan söyleyen çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir?

Çocukların, gelişim döneminde dikkatli takip edilmesi ve örnek olunması önemlidir. Çünkü ailede yapılan doğru ve yanlış hareketlerin aynısı, çocuk tarafından yapılır. Yalan söylemenin yanlış olduğunu söylemek, yeterli değildir. Çocuğun, bazı davranışları yaşayarak öğrenmesi gerekir. Çocuklardan, yeteneklerinin dışında beklentiler, onları yalan söylemeye teşvik eder. Özellikle dersler konusunda sık yalan söylenmektedir. Çocuktan üstün başarı bekleyen aile, baskı uygular. Çocuk ise kendi becerisinin üstündeki beklentileri, yalan söyleyerek kapatacaktır. Çocukları başka çocuklar veya kardeş ile kıyaslamak, onların daha sık yalan söylemesine neden olur. Dikkat çekmek isteyen çocuk, yapmadığı bazı hareketleri yapmış gibi göstererek, takdir edilmek ister. Okula başlayan çocuk, aile dışında kendine yeni bir çevre edinecek, farklı yetiştirilmiş birçok çocuk ile aynı ortamda saatler geçirecektir. Çocuklar zaman zaman arkadaşlarının davranışlarının aynısını taklit eder. Sık yalan söyleyen arkadaşlar edinilmesi, çocuğun aynı hareketi yapmasına neden olacaktır.

Yorumlar