Normal doğum mu sezaryen mi?

Hangi doğum yöntemi
Çoğu hamile kadının doğum endişesi yaşaması gayet doğaldır. Bu korku doğum şeklini de etkileyen unsurlardandır. Anne adayı kadınların hayatlarının bir döneminde mutlaka sordukları "Normal doğum mu sezaryen mi?" Sorusuna cevap aradığımız yazımızı okuyabilirsiniz...


Normal doğum mu sezaryen mi?

Gebelik süresinde, doğum anı hem heyecanla hem endişe ile beklenir. Bebek ile ilk buluşmanın verdiği mutluluk, doğum sırasında yaşanacak süreç ile birleştiğinde tüm aile doğum anına odaklanır. Günümüzde daha çok sezaryen ile doğum tercih edilmesine rağmen, normal doğumun birçok avantajı mevcuttur. Günümüzde normal doğumu daha kolay hale getiren suda doğum, ayakta doğum gibi birçok seçenek geliştirilmiştir. En sağlıklısı, doğum şeklinin uzman eşliğinde belirlenmesidir. Çünkü normal doğum yapmak için; rahim açıklığının uygun, bebeğin anne karnındaki duruşunun müsait olması gerekir.
Sezaryen doğum ve normal doğumun bir birine göre üstünlükleri, şu şekilde sıralanabilir;


Normal doğumun üstünlükleri

Normal doğum, daha kısa iyileşme dönemi sunar. Sezaryen ise günümüzde daha kolay yapılmasına rağmen, cerrahi bir müdahaledir. Sezaryen ile doğum yaptıktan sonra, bir hafta içinde ayağa kalkmak mümkün olur ama uzun süre ağır kaldırmamak gerekir.
Normal doğumdan sonra, rahim kendini daha kısa sürede toparlar. Sezaryen doğum sonrası ise hem rahmin toparlanması uzun sürer hem bedende biriken kiloların verilmesi zordur.
Normal doğum yapan kadın, bebeği ile kendisi ilgilenebilir. Fakat sezaryen doğumdan sonra, annenin hareketleri bir süre kısıtlıdır. Bebek bakımı için diğer aile üyelerinden destek almak gerekir.
Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin daha dirençli olduğu bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Normal doğum sırasındaki dışarı çıkma mücadelesi, bebeğin çok daha sağlıklı olmasını ve rahat beslenmesini sağlar.
Normal doğum, anne ile bebeğin daha fazla bir birine bağlanmasını sağlar. Doğum esnasında oluşan etkileşim, bebek ile annenin duygusal olarak bağlanmasında etkilidir.
Sezaryen doğumda, anestezi almak gerekir. Alınan anestezi ise bebeğin emzirilmesi sırasında sorun yaratır.

Sezaryen doğumun üstünlükleri

Bebeğin rahim içinde ters olması durumunda, sezaryen doğum kullanılması gerekir. Normal doğum bebeğin doğum esnasında zarar görmesine neden olacaktır.
Çatısı dar olan ve normal doğumun tehlike yarattığı kadınlarda, sezaryen doğum oldukça sık kullanılır.
Aşırı iri bebeklerin normal doğumu zordur. Bebeğin ve annenin sağlığını tehlikeye atmamak için sezaryen doğum yapmak faydalı olacaktır.

Yorumlar