Tırnak hastalıkları ve tedavi yolları

Tırnak problemleri
Tırnak hastalıkları ve tedavi yolları yazımızda; Tırnak batması, tırnak mantarı, kalınlaşmış tırnaklar, tırnak kırılması, tırnak eti soyulması ve tırnak bakımı konularında bilgiler verilmektedir...


Tırnak hastalıkları ve tedavi yolları

Tırnaklarımız parmaklarımızın uç kısımlarında olan sert ve yarı saydam yapıda 0,5-0.7mm kalınlığında 100-150 korneosit katmanından oluşmaktadır. Tırnak her elde ve her parmakta farklı uzama gösterir. Sağlıklı bir bireyde tırnaklar haftada 0,9 mm uzamaktadır. Bazı hastalıklar nedeniyle yavaş uzama görülebilir. Sağlıklı bir tırnağın rengi pembe-pembemsi beyaz olmalıdır. Tırnak hastalıkları çeşitli ve birçok sağlık problemini yansıtır.

Tırnak batması

Ayak tırnaklarınızı özellikle ayak başparmağınızı çok kısa kesmeniz tırnak batmasına yol açabilir. Tırnak ete doğru kavisli değil düz bir şekilde kesilmelidir. Bir diğer sebebi de küçük ayakkabı giymektir. Tırnak batması için tırnağın batan yerleri kendiniz kaldırabilir pamuk koyabilirsiniz. Günde 3-4 kere sıcak su ile ıslatılmalı fakat onun dışında ayak kuru tutulmalıdır.

Tırnak mantarı

Tırnak mantarı nemli ortamları sevdiği için çok sıkan ve nefes aldırmayan ayakkabılar giymek, nemli çorapla gezmek tırnak mantarına yol açabilir. Başkasının ayakkabısı, çorabını giymekten ve tırnak makasını kullanmaktan kaçının. Tırnak mantarı için bitkisel olarak yapabileceğiniz sarımsağın suyuna tırnağınızı batırabilir, zeytinyağı ve kekik yağını eşit ölçüde karıştırıp hastalıklı tırnağınıza uygulayabilirsiniz.


Kalınlaşmış tırnaklar

Tırnak normalden kalınsa akciğer hastalığı, mantar enfeksiyonu ve sedef hastalığının habercisi olabilir. Bunu fark ettiğinizde hekiminize danışmayı ihmal etmeyiniz.

Tırnak kırılması

Tırnak kırılması demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bilimsel olarak bilinen biotin eksikliğinden de kaynaklanır. Tırnak kırılması başlı başınca vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır bunun için vitamin takviyesi yapılması yararlı olacaktır.

Tırnak eti soyulması

Tırnak eti soyulması genel olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni bakımsız tırnaklar, C vitamini eksikliği, soğuk ve kuru ortamlardan kaynaklanmaktadır. Bunun için öncelikle sık oje kullanımından kaçınılmalı ve gerekli olan nemin sağlanması gerekir.

Tırnak bakımı

Düzenli tırnak bakımı tırnak hastalıklarının önüne geçmesinde yardımcı olacaktır. Tırnaklar temiz tutulmalı ve duştan sonra kesilmelidir; böylelikle çatlayıp zarar görmezler. Tırnakların düzenli olarak nemlendirilmelidir.

Yorumlar